Hornickou osadou ve Mstišově prolétla zapáchající stoka s bahnem a exkrementy zvěře z obory
Rybník ve Dvojhradí. Foto: Ilona Kaulfuss
Teplice

Dubí – V pátek 15. března se začala z rybníka ve Dvojhradí u mstišovské obory vylévat voda z břehů. Zatopila přilehlé parkoviště a dosahovala až k myslivně. V neděli, přestože tu zasahovali hasiči, kteří vyčistili výpusť, došlo k havárii. Voda se vylila do obory, ze které vzala listí, bahno i s exkrementy zvěře a zaplavila hornickou osadu ve Mstišově a okolí točny. Zdejší lidé mluví o zapáchající stoce, která se prohnala kolem rodinných domů a zahrádkami v obci.

O havárii informoval zastupitele dubský starosta Petr Pípal ve středu 20. března. Zdůraznil, že k vylití vody došlo v důsledku špatné údržby rybníka nájemcem Jiřím Novákem, synem majitelky Loveckého zámečku. Vinu podle jeho slov nese i správa zdejších toků, která péči rovněž zanedbala. „Podobná situace se tu opakuje každý rok. Konečně jsou ale problémy takového rázu, že už to nikdo pod koberec nezamete,“ zlobil se Pípal.

Jiří Novák byl podle starosty informován o situaci ještě v pátek. V sobotu oslovil hasiče, kteří přijeli v neděli a na místě zjistili, že je v rybníku velké množství napadaného listí a větví ze stromů. „Hasiči ten bordel vyčistili, uvolnili výpusť, aby mohla přebytečná voda odtékat a odjeli. Pan Novák nám potom tvrdil, že mu jí rozbili. Pravdou je, že se v tom ještě sám vrtal a staré a zpuchřelé zařízení to nejspíš nevydrželo,“ dodal starosta.

Kontaktovali jsme Jiřího Nováka. Ten odmítl teorii, že by se výpusť rybníka protrhla. „Jak do toho hasiči píchli, voda se prostě vylila. Nějak jsme neodhadli, že těch 30 centimetrů, co tam bylo navíc, udělá tolik vody a že se to tak rychle vylije ven.“ Podle nájemce rybníka přispěli ke zvýšení hladiny i zdejší zahrádkáři, kteří si na potoce udělali různé úpravy, aby vodou z něj mohli zalévat své zahrádky.

Petr Pípal na zastupitelstvu prohlásil, že město podá podnět ke správnímu řízení, ve věci zanedbané údržby rybníka a vodního toku s následkem vylití vody a škod způsobených na rodinných domcích a zahradách. V pátek 22. března měli pracovníci města podle starosty provést místní šetření přímo u rybníka v oboře. Na základě zpracovaných výsledků chce vedení města rozhodnout o dalších krocích, které v záležitosti podnikne.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru