Teplice – Pět studentů Hotelové školy, Obchodní akademie a Střední průmyslové školy Teplice se zapojilo do celostátní gastronomické soutěže Svačina roku. Do letošního druhého ročníku se celkem přihlásilo rekordních 112 studentů z celkem 31 středních škol.

Hlavní surovinou pro přípravu pokrmů je tuňák Rio Mare. Odborným garantem je držitel titulu Mistr kuchař Vladimír Picka. Speciálním hostem finále bude kuchařka, herečka a moderátorka Markéta Hrubešová. Finále proběhne 2. prosince v Praze. Nejlepší soutěžící si rozdělí ceny v hodnotě 20 000 Kč.

Gastronomická soutěž Svačina roku s Rio Mare je určená středním školám zaměřeným na gastronomii. O druhý ročník soutěže byl větší zájem než loni nejen mezi školami, ale i studenty. Celkem má soutěž letos 112 účastníků z 31 středních škol a 10 krajů České republiky. Úkolem studentů je navrhnout a připravit pokrm nápaditý, chutný a vhodný pro použití jako svačina do školy pro děti, žáky nebo studenty.

Odborným garantem soutěže a předsedou poroty je i letos Mistr kuchař Vladimír Picka, který přibližuje použití tuňáka Rio Mare jako hlavní suroviny soutěže: „Tuňákové maso je lehké a chutné. Skvěle se hodí jako základ pro zdravé školní svačiny. Tuňák dává lidskému tělu významné množství minerálů, bílkovin a vitamínů".

Odborná porota bude u soutěžních pokrmů hodnotit celkový dojem pokrmu, jeho složení, použitelnost jako svačina nebo chuť. Časový limit na přípravu jídla je 20 minut a jedna porce by měla mít hmotnost 100 až 200 gramů. Navíc finanční limit na přípravu porce nesmí přesáhnout v nákladech 50 Kč.

Vítěz soutěže dostane poukázku na nákup v hodnotě 7 000 Kč. Za druhé místo je poukázka v ceně 5 000 Kč a soutěžící na třetím místě vyhraje poukázku za 3 000 Kč. Nově ocení pořadatelé soutěže také samotné školy, jejichž studenti vyhrají jednu z cen. Školy obdrží výrobky Rio Mare ve stejných hodnotách.

Jeden z finalistů se může těšit na speciální cenu Markéty Hrubešové v hodnotě 5 000 Kč, která k účasti v porotě říká: „Těším se, že mladí kuchaři a mladé kuchařky vymyslí spoustu jedinečných receptů a vymyslí nové a netradiční kombinace různých surovin. Jsem moc zvědavá na finále, kde předvedou svůj um a své znalosti při přípravě pokrmu v gastro studiu"

Soutěž Svačina roku s Rio Mare má dvě kola. V prvním kole soutěžící připraví a nafotí pokrm. Fotografie pošlou společně s kalkulačním listem a technologickým postupem přípravy. V průběhu listopadu vybere odborná porota pro finále 12 nejlepších. Živé finálové kolo proběhne 2. prosince v gastronomickém studiu Chefparade v Praze.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru