Kostel na Cínovci nejspíš dostane novou fasádu
Kostel Nanebevzetí Panny Marie na Cínovci je významnou památkou. Foto: Ilona Kaulfuss
Teplice

Dubí, Cínovec – V rozpočtu Města Dubí pro rok 2019 figuruje krom jiného žádost o příspěvek od ministerstva kultury ve výši 1,8 miliónu korun. Město jím chce pokrýt dokončení oprav kostela Nanebevzetí Panny Marie na Cínovci.

Jedná se o jeden z mála hřebenových kostelů, který se v Krušných horách po válce zachoval. Město Dubí mělo památku dlouhá léta formálně ve výpůjčce od cínovecké, respektive novosedlické farnosti. „Vzhledem k tomu, že byl kostel trochu opomíjený a čas se na něm podepsal, rozhodli jsme se s tím něco udělat,“ komentuje situaci zhruba před třemi lety starosta Dubí Petr Pípal.

Památku se tehdy podařilo dostat do programu záchrany kulturního dědictví ministerstva kultury. K tomu, aby mohlo město čerpat dotace, se ale muselo stát jejím vlastníkem. Diecéza naštěstí žádosti Dubských vyhověla a kostel na Město bezúplatně převedla.

0801kostelcinovec2

Opravena byla věž, střecha a většina oken. Foto: Ilona Kaulfuss

„V první fázi, kdy jsme získali necelé dva milióny, jsme nechali opravit věž a střechu, která už byla v havarijním stavu,“ popisuje záchranu kostela starosta Pípal. V další fázi došlo podle jeho slov na opravu hlavního vstupu, dveří do sakristie a oken. S výjimkou čelního okna pod věží, u kterého se nedokázali památkáři dohodnout na dalším postupu.

„Letos žádáme o dotace ve výši necelých dvou miliónů. Chtěli bychom je využít na opravu kamenických prvků a fasády. Není jisté, zda dotaci v požadované výši dostaneme. Nicméně, v záchraně kostela budeme dál pokračovat,“ uzavřel Petr Pípal.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru