Předváděcí prodejní akce pomalu mizí. Nekalé a agresivní obchodní praktiky se však objevují stále
Zdroj: www.coi.cz
Teplice

ČR - Česká obchodní inspekce dlouhodobě monitoruje nabídku a prodej výrobků v rámci předváděcích prodejních akcí. Výsledky kontrol ukazují, že počty klasických předváděcích akcí klesají. Ve 3. čtvrtletí tohoto roku provedla ČOI 16 kontrol a porušení právních předpisů zjistila u 3 z nich. To je téměř o polovinu méně než ve 2. čtvrtletí.

Česká obchodní inspekce provedla v období od 1. července do 30. října 2018 celkem 16 kontrol a porušení obecně závazných právních předpisů zaznamenal při 3 kontrolách, tj. v 18,8 %. Oproti 2. čtvrtletí je to snížení téměř o 10 %, kdy počet zjištění byl 28,6 %.

Cílem akce, vedle odhalování používání zakázaných nekalých obchodních praktik, včetně praktik agresivních, byla také kontrola plnění zákonem stanovených oznamovacích povinností souvisejících s konáním organizovaných akcí. 

Zjištěná porušení a uložené sankce

  • ve 4 případech se jednalo o porušování zákonem stanovených oznamovacích povinností, kdy prodávající neoznámili organizování akce České obchodní inspekci a to nejpozději 10 pracovních dnů před jejím konáním (§ 20 odst. 1 a § 20 odst. 3 zákona)
  • v 1 případě nedodrželi organizátoři povinnost uvádět v pozvání k účasti na akci zákonné náležitosti jako například adresu místa konání organizované akce, datum konání organizované akce včetně jejího předpokládaného časového harmonogramu, identifikaci nabízeného výrobku nebo služby, jméno, sídlo a identifikační číslo osoby, která pořádá organizovanou akci nebo jejího zástupce (§ 20a)

Česká obchodní inspekce na základě zjištěných porušení právních předpisů uložila ve 3. čtvrtletí tohoto roku 2 pokuty v hodnotě 112 000 Kč.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru