V Teplicích se otevřela nová HIV poradna s anonymním testováním
Ilustrační foto
Teplice

Teplice – Pro oblast severozápadu Čech otevřela Česká společnost AIDS pomoc novou HIV poradnu v Teplicích. Umístěna je v areálu teplické nemocnice a nabízí bezplatné anonymní testování na HIV. Časem se nabídka testů rozšíří i na další pohlavně přenosné nemoci. Poradna zahájila činnost začátkem dubna a bude v provozu každý čtvrtek.

Teplice jsou po Praze, Ostravě a Olomouci teprve čtvrtým městem v republice, kde Česká společnost AIDS pomoc provozuje bezplatnou anonymní poradnu s HIV testováním. Na spuštění čeká také nová pobočka v Českých Budějovicích. „Testy v našich zařízeních probíhají podle standardů, tedy s před-testovým a po-testovým poradenstvím, s odběrem krve a osobním sdělením výsledku po několika málo dnech. Pro zjištění svého HIV statusu jsou tedy potřeba dvě návštěvy poradny. Při první návštěvě je odebrána krev, při další je sdělen výsledek. Telefonicky, e-mailem, ani jiným osobám nelze výsledek testu sdělit,“ uvedl vedoucí teplické poradny a místopředseda České společnosti AIDS pomoc Tomáš Rieger. V odůvodněných případech je poradna schopna nabídnout také tzv. rychlotest na HIV s výsledkem do několika minut, tato služba však může být zpoplatněna.

Předpokládanou spádovou oblastí HIV poradny jsou města Teplice, Ústí nad Labem, Děčín, Litvínov, Bílina, Most a jejich okolí. Odmítnuti však nejsou ani zájemci ze vzdálenějších míst. Provozní doba poradny je každý čtvrtek od 15 do 18 hod.

2004hivmapa

V teplické HIV poradně působí přátelský personál, který je důkladně vyškolen a nemá v oblasti sexuálního chování žádné předsudky. Pracoviště je také tzv. gay-friendly a dokáže zprostředkovat poradenství a služby HIV+ komunitě v regionu. Poradna je provozována ve spolupráci se Zdravotním ústavem se sídlem v Ústí nad Labem.

Další informace najdete na Facebooku, webech www.hiv-testovani.cz a www.zuusti.cz nebo na bezplatné telefonní lince 800 800 980. Ve čtvrtek mezi 15. a 18. hodinou jsou k zastižení také na telefonním čísle 607 605 470 a dovoláte se  přímo do poradny.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru