VIDEO: Příběh Ukrajinky Julie: Před válkou jsem utíkala do neznáma, sama proti celému světu
Bála jsem se o život svého dítěte, vzpomíná na začátek války na Ukrajině paní Julia Antipova.
Teplice

Česká republika / Ukrajina - Její manžel jí pomohl sbalit věci a vtiskl jí do ruky klíče od auta. Od začátku ruské agrese vůči Ukrajině uplynuly tři měsíce a Julia Antipova si uvědomila, že v ostřelovaném městě už není na co čekat. Se svým dvanáctiletým synem vyrazili na téměř dva tisíce dlouhou cestu do České republiky. „Najednou jsem byla jen já sama, proti celému světu a můj syn, za kterého jsem měla zodpovědnost,“ vzpomíná se slzami v očích.

Julia je vystudovaná právnička a deset let pracovala jako manažerka ve státní správě, kde vedla tým stovky lidí. Když se jí narodil syn, zůstala doma, aby se mu mohla maximálně věnovat. Klidný život rodiny skončil násilným vpádem ruských vojsk na Ukrajinu. O dům nedaleko hranic záhy přišli, zůstal jim alespoň byt v Charkově. V květnu ovšem pochopili, že není na co čekat, že válka hned tak neskončí. A že udělají vše proto, aby nemuseli vychovávat syna v ostřelovaném městě.

„Dosud nikdy jsem neřídila dál než kousek od města, a najednou jsem si musela sednout za volant a měla jsem před sebou tisíce kilometrů někam, kde jsem to vůbec neznala, kde jsem nikoho neměla,” vypráví Julia.

https://www.youtube.com/watch?v=sILG-A_oNRQ

Nevěděla, kam má jet, kde se může usadit. Praha ji napadla z toho důvodu, že zde kdysi trávila dovolenou a vzpomněla si, že jí česká mentalita vyhovovala. „Po té dlouhé a namáhavé cestě jsme se synem prospali deset dní v kuse. Já jsem během pár týdnů zhubla deset kilo,“ popisuje. Krátce po svém příjezdu dostala od svých známých kontakt na obecně prospěšnou společnost WOMEN FOR WOMEN (W4W). Zkusila to a napsala email o sobě, o situaci, ve které se synem nacházeli, a během tří dnů obdržela odpověď s nabídkou pomoci.

V ten moment ji napadlo, že se jí v dobrém vrací to, jak se svým manželem na začátku války pomáhali svým krajanům. Její choť vlastnil firmu vyrábějící výživu pro novorozence a v nejvíce zasažených oblastech rozvážel pro děti potraviny. „Pořídil si náklaďák, na který ani neměl papíry a zdarma rozdával jídlo všude, kde bylo třeba. Nakoupil matrace a deky a ubytoval ve své firmě několik rodin. Některé z nich tam bydlí doteď,“ říká.

Žádné začátky ale nejsou jednoduché. Zvláště když neuměla jazyk, ani neměla finančních prostředků nazbyt. Nejdůležitější bylo zabydlet se v novém dočasném domově. Koordinátorka z W4W nabídla dvoučlenné rodině jednopokojový byt. „Není velký, ale já jsem za něj nesmírně vděčná. Neexistuje nic, na co bych si mohla stěžovat. Ta pomoc jako by nám spadla z nebe,“ dodává devětatřicetiletá žena.

Její dvanáctiletý syn Mychajlo nyní pokračuje ve studiu na gymnáziu v Charkově prostřednictvím online výuky. Dokonce si přibral i doučování z angličtiny, němčiny a matematiky. A každý den hraje hokej. Ten trénuje už odmala a pro jeho maminku bylo zásadní najít tým, ve kterém by se mohl tomuto nejoblíbenějšímu koníčku věnovat. Nakonec zakotvil vNeratovicích, kde narazil na výborného trenéra. Jeho život se v Česku točí kolem školy, hokeje a whatsappu, díky kterému jsou ve spojení s otcem a přáteli na Ukrajině.

Pokud by válka skončila, ihned by se vrátili domů. Za uplynulý rok se však naučili neplánovat.

„Když se ocitnete v takové životní krizi, v jaké se ocitla většina Ukrajinců, přestanete dělat velké plány. Žijete ze dne na den a z každého rána, do kterého se probudíte živí a zdraví, máte radost. Dokonce to pochopila i spousta mých krajanů, kteří měli majetek v řádech milionů a najednou zjistili, že se jim rozpadají rodiny, téměř o vše přišli a že nejsou o nic šťastnější než ti, kteří nemají nic,“ míní Julia Antipova.

Do léta žádné nové plány její rodina nemá. Vyčkají, zda se situace nějak vyvine, anebo se nezmění vůbec nic a válka bude pokračovat. V tom případě Julia začne pro syna hledat školu v Česku a zvykat si na představu, že se domů hned tak nevrátí.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru