Na Klinice urologie a robotické chirurgie v ústecké Masarykově nemocnici mu zachránili ledvinu. Teď tady slouží jako nemocniční kaplan
Foto: Krajská zdravotní
Teplice

Ústecký kraj - Přispívat ke snížení stresu, zlepšovat atmosféru ve zdravotnickém zařízení, pomáhat pacientům a jejich blízkým vyrovnat se s nemocemi, úrazem či smrtí, motivovat k otevřenější spolupráci se zdravotnickým personálem. Právě to je cílem práce nemocničních kaplanů v zařízeních Krajské zdravotní (KZ). Součástí léčby pacientů, pomoci jejich blízkým i veškerému personálu nemocnic se postupně stala v průběhu posledních 13 let. Výsledky působení nemocničního kaplana si pochvalují i na Klinice urologie a robotické chirurgie v ústecké Masarykově nemocnici.

„Musím upřímně přiznat, že ke kaplanské službě jsem ještě před několika měsíci přistupoval s předsudkem. Moc jsem nevěřil, že přinese nějaký významný efekt,“ přiznává MUDr. Jan Schraml, Ph.D., přednosta Kliniky urologie a robotické chirurgie Fakulty zdravotnických studií Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem nad Labem a Krajské zdravotní – Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, jak zní oficiální název jednoho z nejrenomovanějších pracovišť největšího poskytovatele nemocniční péče v České republice. Shodou okolností se mu však na operační stůl dostal pacient, který působí v ústecké nemocnici jako kaplan.

„Jak jsme spolu hovořili, slovo dalo slovo a dohodli jsme se, že by duchovní služba mohla být součástí toho, co naše klinika pacientům nabízí. Pan kaplan začal na lůžkové oddělení docházet od prosince loňského roku a ukázalo se, že ono to funguje. S lidmi si popovídá, oni doslova rozkvétají, protože začínají svou situaci i budoucnost vidět mnohem optimističtěji. Výsledky jsou nad mé očekávání,“ je překvapen a zároveň spokojen přednosta Schraml.

„Pacienti na nabídku duchovní služby reagují většinou pozitivně. Ze zkušeností vyplývá, že ten, který je ochoten naslouchat a na druhé straně hovořit o svých pocitech, starostech, obavách a očekáváních, nutně není jen ten, kdo věří v Boha. Víme, že člověk v mezních životních situacích se upíná k naději, doufá v lepší budoucnost. Kaplan se tak snaží být tím, kdo se pacientovi či jeho blízkým snaží pomoci cestu z prožívaného krizového období nalézt, ukázat směr. A držet za ruku, je-li to potřeba – obrazně a doslova,“ říká Mgr. Richard Kavan, který je oním nemocničním kaplanem, nově docházejícím na ústeckou Kliniku urologie a robotické chirurgie.

edeniky 6059

Podle něj je mu totiž významným pomocníkem, vedle pouhé přítomnosti u lůžka, naslouchání a rozhovoru, i fyzický kontakt, pokud si jej nemocný přeje. „Umocňuje vše, čeho bychom rádi společně dosáhli: odbourání stresu, zklidnění a zlepšení atmosféry. Jestliže se toto daří, můžeme v tom spatřovat signál, že práce kaplanů v nemocnici je smysluplná. A tudíž potřebná,“ míní magistr Kavan, který slouží coby kaplan v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem třetím rokem.
Nemocniční kaplani v Krajské zdravotní.

Koordinátorem duchovní služby v KZ je Zbyšek Jonczy, spoluzakladatel Asociace nemocničních kaplanů ČR. Zkušený člověk, který stál u počátku spirituální pomoci v krajských nemocnicích v regionu.

„V roce 2009 se na mě obrátila hlavní sestra nemocnice v Teplicích, zda bych z pozice faráře mohl zprostředkovat pro nemocnici službu nemocničního kaplana, která v některých nemocnicích v Česku v té době začínala fungovat. Výsledkem byl, po nezbytných přípravách, začátek služby čtyř duchovních na dohodu o pracovní činnosti. Jelikož se služba v Teplicích osvědčila a po dvou letech se stala významnou součástí ošetřovatelské péče, byl jsem tehdejším vedením společnosti požádán, abych zorganizoval duchovní službu, která je přísně ekumenická, i v ostatních nemocnicích Krajské zdravotní,“ přibližuje Zbyšek Jonczy.

Dnes působí třináct nemocničních kaplanů ve čtyřech nemocnicích KZ. Čtyři kaplani mají pracovní smlouvu (dva na plný úvazek) a zbytek pracuje na dohodu. „Zdravotnický personál na všech úrovních tam, kde to situace vyžaduje, zařazuje nemocniční kaplany do svých multidisciplinárních týmů, a velmi pozitivně hodnotí jejich práci,“ upozorňuje na skutečnost, že duchovní, zároveň školení krizoví interventi, jsou ve zdravotnických zařízeních důležitou součástí celku. Za velký úspěch Zbyšek Jonczy považuje i to, že v mostecké nemocnici vzniká první nemocniční kaple v KZ, která bude brzy slavnostně otevřena.

Duchovní službu chce KZ zajistit i pro pacienty v nemocnicích, které pod společnost přešly nedávno, tedy v Litoměřicích a Rumburku. „Jednání týkající se možnosti zřízení duchovní služby proběhnou v letošním roce,“ doplňuje její koordinátor.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru