ROZHOVOR: Charaktery postav píšu podle lidí, co znám. Někdo je zlojed a někdo dobroser, říká autor dvou nových knížek
Přebaly nových knih. Reprofoto: archiv Jakuba Boudy
Teplice

Most, Ústecký kraj - S Jakubem Boudou se známe už delší dobu. Fejetonista, milovník sarkasmu, hudebník, spisovatel. Od chvíle, kdy se odstěhoval z Mostu k Lipnu, už se tolik nevídáme, přesto spolu zůstáváme v kontaktu. A tak vím, že dokončil nové knížky. Jaké jsou?

Vydal jsi v poslední době dvě knihy. Přibliž nám je. Pro jaké čtenářské publikum jsou určené?

Obě knihy, jak Tantrická síla, tak Soumrak mágů, jsou z fantasy ságy Aforkalypsa, což je taková ujetá parodie na fantasy žánr vůbec, která se točí okolo významných dějinných událostí z naší minulosti. Akorát že je to všechno tak trochu jinak. A tyto dvě nově vydané knihy jsou pátým a šestým dílem.

Kde jsi čerpal inspiraci?

Dílem v klasických fantasy knihách našich i světových autorů, při popisech bitev a soubojů jsou mi inspirací videohry. No a charaktery postav píšu podle lidí, co znám. I v našem reálném světě je někdo zlojed a někdo dobroser.

Máš v době omezujících vládních nařízení více času na psaní, nebo je to taková tvoje láska, na kterou si najdeš čas vždy?

Omezující opatření. Já bych řekl, že se mě to až tak netýká. Pracuju v oboru, který uzávěrou netrpí. Nosím sice bradový štít, ale jinak jsem si ani nevšiml. Do hospody chodím jenom v Mostě, když zavítám, nakupuju po internetu, na fotbale jsem nebyl pět let a kapelu jsme s klukama rozpustili čtvrt roku před koronou. Takže času mám tak nějak stejně. Ale i kdyby mi nějaký čas chyběl, omezil bych jiné činnosti. Psaní mě baví asi nejvíc. To si radši odpustím břinkání do kytary a celý dům to ocení.

Před lety jsi se odstěhoval z Mostu do jižních Čech. Nechybí ti drsná severská inspirace? Narážím tím na dřívější povídky z tvojí klávesnice.

Abych řekl pravdu, nechybí. Když bych potřeboval nějakou takovou inspiraci, zastavím se v Budějicích na sídlišti Máj a hned jsem myšlenkama v sedmikilech (mostecké panelákové sídliště, pozn. red.). O to nic. Ale teď sbírám inspiraci tady. Třeba se jednou dočkáme třetí povídkové knihy, kde budou války šumavských penzionů, zákulisní čachry o pozemky u Lipna, historky o Pražácích…

Rád se vracím na návštěvu, pokaždé (a já když je zavřeno nejezdím) vymetu nějakou mosteckou hospůdku, poklábosím s přáteli, ale pak rychle kopnout do vrtule a domů. Ano. Doma už jsem tady.

Nyní také vznikají audioknihy. Podle jakých tvých knížek? Namlouváš je sám, když máš zkušenost, jak neovládat svůj hlas, z kapely?

Audioknihy vznikají podle zmíněné ságy Aforkalypsa. Patrně se časem dostane i na ty ostatní, ale začali jsme tímhle. Samozřejmě to nenamlouvám sám. Jednak to neumím a jednak na to nemám čas. Ten by mi chyběl na psaní. Stačí, že je třeba vše naposlouchat a odkontrolovat.

Namluvení se zhostil profesionál z nakladatelství Čtimi, Martin Čevora. Upřímně musím říct, že jsem se toho trochu děsil, ale výsledek mě překvapil. Ale aby posluchači nepřišli o nezapomenutelný zážitek, zhostím se namluvení slova autora. Přijde mi to i logické. No a pak jsou v knihách občas nějaké písničky, popěvky, tak tím pana Čevoru taky trápit nechci a nahulákám to osobně.

Možná by někoho mohlo i zajímat, kde si knížky může koupit.

Pochybuji, ale kdyby přece, tak papírové knihy sežene ve Fantasy obchodě (www.fantasyobchod.cz) Elektronické pak v podstatě kdekoli, kde se prodávají, od Alzy, přes Palmknihy až po Google Books. Audioknihy ještě nejsou hotové, ale až budou, tak primárně na www.ctimi.cz, ale jinak stejně jako e-knihy.

Neděláme spolu první rozhovor. Stále platí, že se mají lidé obávat, že s psaním nepřestaneš?

Jen ať se bojí. Kdo se bojí, sedí doma a čte :-D A co by četli, kdybych nepsal?

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru