Pacient z Mostu s roztroušenou sklerózou může znovu chodit do práce. Drahý přístroj byl nad možnosti rodinných financí
Třiapadesátiletý Miroslav Braum z Mostu trpí progresivní formou roztroušené sklerózy. Foto: Nadace Agel
Teplice

Most - Třiapadesátiletý Miroslav Braum z Mostu trpí progresivní formou roztroušené sklerózy, která mu stále více ztěžuje kvalitu života. K onemocnění se však postavil čelem. I nadále pracuje na plný úvazek a snaží se žít aktivně. Vydatně mu v tom pomáhá neurostimulační pomůcka WalkAide, na jejíž pořízení přispěla NADACE AGEL částkou 20 tisíc korun.

Je to jedenáct let, co si po řadě vyšetření vyslechl Miroslav Braum od lékařů diagnózu sekundárně progresivní forma roztroušené sklerózy. „Nemoc mi stále více ztěžuje a znehodnocuje kvalitu života,” přiznává pan Miroslav, ale jedním dechem hned dodává: „Snažím se s tímto osudem bojovat a neklesat na mysli. Stále pracuji na plný úvazek v chráněné dílně a do práce dojíždím denně z Mostu do Litvínova.”

Roztroušená skleróza je onemocněním centrálního nervového systému a v progresivní formě často zasahuje u člověka míchu, což pak vede i k problémům s chůzí, jak se ostatně přesvědčil i Miroslav Braum. Nejen kvůli tomu, aby mohl mít stálé zaměstnání v sousedním městě, potřebuje být mobilní a vydatně mu v tom pomáhá neurostimulační pomůcka WalkAide. „Měl jsem ji nejdříve rok zapůjčenou a stala se pro mou mobilitu zcela nepostradatelnou,” zmiňuje pan Miroslav pozitivní zkušenost s kompenzačně-rehabilitační pomůckou, která částečně řeší syndrom “padající špičky”. Přístroj WalkAide zvedá pomocí elektrické stimulaci špičku nohy a tím značně usnadňuje chůzi pacientům s roztroušenou sklerózou, nebo po cévní mozkové příhodě a v neposlední řadě po úrazech mozku a míchy.

Miroslav Braum se proto rozhodl pořídit vlastní přístroj WalkAide, ale jeho vysoká cena ve výši 131 tisíc korun byla nad možnosti rodinného rozpočtu. Proto se obrátil na NADACI AGEL a ta jeho žádosti o příspěvek 20 tisíc korun vyhověla. „Nadace podporuje sociálně a zdravotně znevýhodněné osoby napříč všemi věkovými skupinami. Snažíme se prostřednictvím nadačních příspěvků zkvalitňovat život lidem, kteří se snaží žít i přes své zdravotní problémy plnohodnotným životem,” konstatuje Bc. Veronika Dostálová, členka správní rady nadace.

„Jsem velmi šťastný, že i přes dnešní obtížnou dobu se najdou dobří lidé a organizace, jako je NADACE AGEL, kterým není lhostejný nepříznivý osud postižených a nemocných lidí a snaží se jim pomoci. Já tedy moc děkuji za příspěvek, který mi pomohl zakoupit tuto pomůcku, která mi umožňuje více se zapojit do běžného života,” dodává na závěr Miroslav Braum.

NADACE AGEL sídlí v Praze a potřebným lidem a organizacím z celé České i Slovenské republiky pomáhá již od roku 2011. Od svého vzniku nadace podpořila přes 1050 žadatelů celkovou částkou přesahující 28 miliónů korun.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru