55 tipů na víkend: Začátek adventu nabízí rozsvěcování stromů, vánoční trhy, otevření kluziště či poslední festival!
První adventní víkend přináší na mnoha místech rozsvěcení vánoční výzdoby ve městech a obcích. Ilustrační foto: CC0
Co se chystá

Ústecký kraj - Tento víkend začíná advent, tedy období čtyř neděl před vánočními svátky. Doba radostného očekávání příchodu Ježíška, duchovní přípravy na Vánoce, doba rozjímání a dobročinnosti. Na mnoha náměstích budou rozsvíceny vánoční stromy, budu zahájeny vánoční trhy, a také vás čekají další akce, spojené s tímto obdobím před Vánocemi.

O víkendu se ale bude konat i poslední letošní Open Air v Čechách v Křižanově u Hrobu, v Teplicích se otevře nové kluziště, v Duchcově zapěje operní pěvkyně Eva Urbanová, v Mostě Zuzana Stirská a Fine Gospel Time. Na Klínech se budou konat zabijačkové hody. Podívejte se, co nám začátek adventu v sobotu 30. listopadu a neděli 1. prosince nabízí:

Lounsko

Do Oblastního muzea v Lounech si můžete v neděli přijít vyrobit VÁNOČNÍ DEKORACE.

VÁNOČNÍ STROM BUDE ROZSVÍCEN V LOUNECH na Mírovém náměstí v neděli 1. 12. od 15 hodin. K tomu vystoupí Divadlo Mazec, Schovanky a děti ze zdejších škol.

V Regionálním muzeu v Žatci si můžete celý víkend a až do konce roku prohlédnout VÁNOČNÍ VÝSTAVU BETLÉMŮ, která nabídne množství ukázek betlémářské práce z mnoha materiálů, jako je vosk, dřevo, papír, sklo, sláma či perníkové těsto.

Na první neděli adventní CHYSTÁ SLAVNOST ROZSVÍCENÍ TAKÉ ŽATEC, kde na náměstí Svobody ve 13 hodin začne program Staročeské Vánoce s dobovými stánky a řemesly a vyvrcholí v 18 hodin rozsvícením stromečku.

NA PERUCKU JE ROZSVĚCENÍ STROMŮ naplánováno takto: sobota 30. listopadu od 17 hodin Pátek a Stradonice, neděle 1. prosince v 17 hodin Radonice nad Ohří a Peruc. V Peruci budou součástí programu vánoční trhy a vystoupí muzikálová zpěvačka Hana Křížková.

V neděli 1. prosince můžete vyrazit na ADVENTNÍ JARMARK NA NÁMĚSTÍ T.G.M. V PODBOŘANECH. Trh se otevře v 10 hodin a odpoledne ho doplní kulturní program a adventní dílny a večer zakončí ohňostroj.

BLŠANY NA PODBOŘANSKU ZAHÁJÍ ADVENT v sobotu 30. listopadu od 16 hodin na náměstí, kromě vystoupení dětí je připraven malý vánoční jarmark, štrůdl a perníčky a rozsvícení stromu.

Nejen vánoční strom, ale i místní zvonici plánují rozzářit v sobotu 30. listopadu v HŘIVICÍCH NA LOUNSKU. Program začne v 17 hodin a jeho součástí bude i mikulášská nadílka pro děti a závěrečný ohňostroj.

O první adventní neděli se V LUBENCI budou od 14 hodin konat malé vánoční trhy s vystoupením dětí a zpíváním koled, které završí v 17 hodin rozsvícení stromu.

V ČERNČICÍCH NA LOUNSKU se rozsvítí vánoční strom v sobotu 30. listopadu v 16 hodin.

Také V LENEŠICÍCH se rozsvítí v sobotu vánoční strom, a je nachystán program připravený dětmi ze základní a mateřské školy začne v 16.30 hodin u obecního úřadu. Doplní ho vánoční trhy s dětskými výrobky od 16 hodin.

Ve staročeském duchu se ponese ZAHÁJENÍ ADVENTU V KRYRECH v sobotu 30. listopadu od 14 hodin. V programu jsou trhy se starými vánočními zvyky, soutěže, koledy a povídání o Vánocích, vystoupení dětí a pěveckého sboru Egeria.

V CÍTOLIBECH SE STROM ROZSVÍTÍ v neděli 1. 12., před budovou základní školy budou od 16 hodin probíhat vánoční trhy, v kostele vystoupí s adventním programem děti. Už v sobotu od 16 hodin si můžete do kulturního domu přijít vyrobit vánoční výzdobu.



Adventní setkání v sobotu 30. listopadu bude pro letošní rok poslední příležitostí k návštěvě zámku NOVÝ HRAD V JIMLÍNĚ NA LOUNSKU, v době od 10 do 17 hodin. Nádvoří se pro tento den promění v tržiště, kterým bude znít středověká hudba v podání skupiny Gothien a koledy od Vocal Bandu Markéty Aptové. Při procházce tržištěm návštěvníci objeví živý betlém se zvířátky a medvěda Huga. Dále se o zábavu postará divadlo 100 opic. V barokních podzemních stájích pod druhým nádvořím budou schovaní čerti, kteří se několikrát během dne ukáží také na nádvořích a pobaví děti i dospělé. V podvečer venku před hlavním pódiem proběhne ohňová show. V zámecké černé kuchyni se budou připravovat zajímavé středověké pokrmy. Mnohé překvapí neobvyklé kombinace ingrediencí a chutí. Samozřejmě bude možnost vše ochutnat.

Zámecké interiéry obohatí vánoční výzdoba a společně s doprovodem průvodce bude možnost zámek během tohoto dne navštívit zdarma. Mimo klasického výkladu se průvodci také zaměří na povídání o vánočních zvycích. Volné vstupenky na tyto prohlídky je nutno si předem zdarma vyzvednout v den konání akce na pokladně zámku na prvním nádvoří. Za poplatek 30 Kč je možné navíc zakoupit foto vstupenku. V závěru dne proběhne slavnostní rozsvícení vánočního stromečku a ohňová show. Celou akci moderuje známý herec Michal Gulyáš. Vstupné dobrovolné.

Chomutovsko

CHOMUTOVSKÉ VÁNOCE začínají první adventní neděli na náměstí Míru. Rozsvícení stromu od 17 hodin bude předcházet koncert Josefa Vojtka a souboru Comodo.

V chomutovském kostele svatého Ignáce se bude v neděli konat ADVENTNÍ KONCERT. Začíná v 18 hodin.

Na sobotu chystají ZAHÁJENÍ ADVENTU A TRHY NA MÍROVÉM NÁMĚSTÍ V KADANI. I zde trh, který se koná od 10 do 17 hodin, doplní pestrý kulturní program, například andělé na chůdách, hudební vystoupení a ohňová show. Program vyvrcholí v 17 hodin adventními zpěvy Karlovarského pěveckého sboru, předáním světla svaté Barbory a rozsvícením vánočního stromu a první svíce na adventním věnci. Další informace najdete v našem článku zde.

V KADAŇSKÉM FRANTIŠKÁNSKÉM KLÁŠTEŘE bude během adventních víkendů otevřena výstava Kouzlo dřevěných hraček, která představí tradiční výrobu v Krušných horách. Výstava umožní prostřednictvím několika sbírek soukromých i muzejních nahlédnout do světa dřevěných krušnohorských hraček, tradice jejich výroby i současnosti. Součástí výstavy bude pro školní výpravy také možnost vyrobit si vlastní jednoduchou dřevěnou hračku.

Aktu ROZSVÍCENÍ VÁNOČNÍHO STROMU V KLÁŠTERCI NAD OHŘÍ bude předcházet v neděli 1. prosince od 14 hodin pestrý kulturní program v areálu zámku. V galerii Kryt můžete navštívit tvůrčí dílny a na závěr uvidíte ohňostroj ze zámecké věže.

V neděli můžete projít s průvodcem slavnostně vyzdobeným zámkem Červený Hrádek. Je naplánováno pět adventních prohlídek od 13 do 19 hodin, doporučujeme rezervaci míst.

Mostecko

V Mostě si určitě nenechte ujít adventní koncert v kostele Nanebevzetí Panny Marie. Od 17 hodin zde vystoupí ZUZANA STIRSKÁ A FINE GOSPEL TIME. Vstup je zdarma.

Ve Sportovní hale ve 30. 11. Od 10 hodin bude konat CHRISTMAS CUP 2019, tradiční vánoční turnaj v bojových sportech s mezinárodní účastí

VÁNOČNÍ STROM SE V MOSTĚ ROZSVÍTÍ v neděli. Čeká vás i kulturní program, od 16:10 - 16:50 vystoupí Jakub Moulis – finalista The Voice Česko Slovensko 2019, v 17:00 proběhne Slavnostní rozsvícení vánočního stromu, od 17:05 - 18:00 vystoupí Tereza Mašková – vítězka SuperStar 2018.

V Litvínově si můžete první adventní neděli užít na náměstí Míru, V ZÁMKU VALDŠTEJNŮ a také v litvínovském kostele Sv. Michaela Archanděla. Jaký program je nachystán, najdete v našem článku zde.

Litvínovský Attic zve v sobotu od 19 hodin na BEER PONG + AFTERPARTY DISKO DJ RICO. Beer pong je hra pro čtyři hráče, která je spojená s pitím piva. Úkolem hráčů je hodit pingpongový míček do soupeřových kelímků s pivem. Trefený kelímek musí soupeř vypít. Beer pong se stal natolik populární, že se v něm pořádají ve světě turnaje.

Na Klínech se budou v sobotu konat ZABIJAČKOVÉ HODY. Budou probíhat ve Sport areálu Kliny, bude otevřen i nový minipivovar Emeran a bude možnost si pivovar prohlednout a pivo také ochutnat. Akce bude probíhat již od 10 hodin.

Teplicko

V 17 hodin se rozsvítí vánoční strom i na náměstí Svobody V TEPLICÍCH. Návštěvníci mohou zapálit svíčku a zazpívat společně koledy. Pod názvem Teplická vánočka zazní několik písniček v podání dětí. Prodávat se bude jako obvykle svařák a různé dobroty.

Teplická BOTANICKÁ ZAHRADA zve v obou víkendových dnech na Adventní tvořivé dny, v době od 10 do 16 hodin. Budete si zde moci vytvořit nejrůznější vánoční dekorace - věnce na dveře i stůl, svícny, ozdoby z papíru i z přírodního materiálu. Pro děti nebudou chybět medové perníčky.

ZAHRADNICTVÍ DVOŘÁK A SYN zve k návštěvě vánočně vyzdobeného zahradnictví, kde nasajete slavnostní atmosféru, načerpáte vánoční inspiraci a zažijete věci, které k Vánocům prostě patří. První adventní víkend pro vás zde nachystali Vánoční trhy, s kreativní dílnou – vitrážní malování na sklo a malování na porcelán (so, ne 10 – 18 hodin), dále autogramiádu knihy Josefa Maršálka: Péct, milovat a žít (so 14 - 18 hodin), živou hudbu (so, ne 14 – 18 hodin), představí se tu Farma Držovice - prodej výrobků z kozího, ovčího a kravského mléka řemeslné kvality a BOUDA 1883 - MARMELÁDY ze Znojma - ochutnávky domácích džemů, dále budou probíhat ochutnávky ručně vyráběných sirupů a jiných dobrot Dobroty z přírody. Vstup volný.

V KOSTELE BARTHOLOMEUS v Teplicích chystají v sobotu od 17 hodin Adventní koncert Hedy Trejtnarové a Hany Dončevové, v neděli pak ve stejný čas Vánoční koncert žáků ZUŠ F.L.Gassmanna Most.

V KOSTELE ČESKOBRATRSKÉ CÍRKVE EVANGELICKÉ Teplicích se v sobotu od 16 hodin koná Adventní benefiční koncert Adra, Kapky naděje. Vystoupí zde Severočeský zpěvokol a komorní soubor Laudes. Doprovodné slovo bude mít otec Jan Matoušek
Rozsvícení vánočního stromu v Modlanech je naplánované na 16. hodinu. Vystoupí dětí ze souboru Modlanská rolnička a Žesťové trio Petra Černého. Na zahřátí bude svařáček a k mlsání domácí vánočka.

Slavnostního OTEVŘENÍ VELKÉHO LEDOVÉHO KLUZIŠTĚ V TEPLICÍCH se zúčastněte v sobotu u OC Olympie. Čeká vás 600m2 velkou ledovou plochu pod širým nebem a doprovodný program - vystoupení krasobruslařského klubu HC Litvínov, exhibice dětí z HC TEPLICE HUSKIES, hudební vystoupení Libora Schlenze, vystoupení dětí z MŠ CIBULÁČEK, Konzervatoř Teplice, Tomáš Löbl - zpívá a moderuje a maskot VERVÁK a maskot CIRKUS PARKU rozdávají dětem dárečky. Program začíná ve 14:00 hod. Brusle s sebou. Od 15:00 hod se ICE ARÉNA otevře k veřejnému bruslení ZDARMA.

V BÍLINĚ odstartuje adventní program na Mírovém náměstí v sobotu v 15 hodin. Vystoupí na něm děti z mateřských a základních škol a rocková kapela Melodica. V 17 hodin začne koncert Terezy Kerndlové s doprovodnou kapelou a v 18 hodin bude slavnostně rozsvícený vánoční strom. O pět minut později je připravený ohňostroj. Ani tady nebude chybět stánkový prodej s občerstvením a drobnými dárky.

Slavnostní ROZSVÍCENÍ VÁNOČNÍHO STROMU V OSEKU se uskuteční v sobotu. Čeká vás bohatý program, ohňová show, pohádka, tanečnice, soutěž, vystoupení dětí atd.

ADVENTNÍ KONCERT SOPRANISTKY EVY URBANOVÉ se uskuteční v sobotu od 15 hodin ve Valdštejnském sále zámku Duchcov. Během koncertu zazní skladby Antonína Dvořáka, Leoše Janáčka, Bedřicha Smetany, Francesca Cilea, Giacoma Pucciniho a Giuseppe Verdiho. Klavírní doprovod v podání dirigenta Národního divadla v Praze Davida Švece.

V BOŘISLAVI se mohou nedočkavci vydat v sobotu už v 15 hodin na adventní posezení v místní knihovně. v 17 hodin se pak všichni sejdou před obecním úřadem, kde vystoupí děti z mateřské školy a pěvecký dívčí soubor Kostomlaty p. Milešovkou. Zajištěný je prodej vánočních dekorací.

V KLADRUBECH se místní sejdou poslední listopadový den v 16.30 u kapličky, kterou společně vánočně rozsvítí.

V BŽANECH chystají rozsvícení vánočního stromu 30. 11. na 17. hodinu. Tentokrát je ale změna. Namísto u obecního úřadu se strom rozsvítí na statku č.p. 15 v Bžanech u nádrže. (Jedná se o statek naproti bývalému obchodu.)

Také V ÚJEZDEČKU rozsvítí vánoční strom v sobotu v 17 hodin u obecního úřadu. Děti z mateřské školy zazpívají koledy a večer provoní svařák a dětský punč.

Ve stejný den a stejný čas, tedy v 17 hodin se rozsvítí vánoční strom V ŽIMU, před obecním úřadem. Přichystaná je návštěva Mikuláše. Pro zahřátí čaj, svařák a chybět nebude i něco sladkého na zub. Atmosféru zpříjemní živá hudba, Mikuláš s čertem a nadílkou a večer zakončí ohňostroj.

V sobotu 30. Listopadu se V KŘIŽANOVĚ U HROBU KONÁ MULTIŽÁNROVÝ FESTIVAL KŘIŽANOVSKÝ VAŤÁK 2019. Jedná se o definitivně poslední letošní Open Air v Čechách a název akce zcela přesně vystihuje termín jejího konání. Festival je určený pro fanoušky folkové a country muziky. Křižanovský vaťák proběhne konkrétně na sádkách U tří louží v Křižanově. Jeho tradičními pořadateli jsou skupina Bob a Bobci a do příprav a organizace se zapojují téměř všichni místní i rekreanti. Letošní poslední listopadovou sobotu to bude už 15. ročník festivalu, jehož zahájení je stanovené na 12.53 hodin. Na venkovní scéně rybářských sádek zahrají v rámci letošního programu kromě pořadatelské kapely Bob a Bobci skupiny Prostě a jednoduše, Kvinta Bodlo, Penál, Terrakota, Zesilovač ticha, Přelet MS, Sabina Uxová, Naspěch a Druhá kolej. V tomto roce zazní na festivalu také povinná píseň, kterou jsou Zvonky štěstí autorské dvojice Zmožek a Rytíř. Skladba byla vybraná jako vzpomínka a pocta zesnulému Karlu Gottovi. Od 18 hodin se akce přesune do tepla restaurace Beseda. Podobu finálního koncertu ovlivní sami posluchači, kteří v průběhu jednotlivých vystoupení na venkovní scéně mohou přidělovat účastníkům své hlasy. Na základě jejich hlasování pak bude sestavená výsledková listina, podle které se na pódiu restaurace představí vybrané kapely. Celý festival bude moderovat René Ježek Kříž.

V KRUPCE před městským úřadem začne vánoční jarmark v neděli od 12 hodin. Na programu jsou dětské dílny, soutěže a hry pro nejmenší. Chybět nebude Mikuláš, čert a anděl. Ve 14.30 je nachystané divadelní představení žáků a studentů krupských škol a v 15 hodin Adventní koncert. V 16.30 vystoupí Divadelní soubor DK Krupka a v 17 hodin dojde ke slavnostnímu rozsvícení vánočního stromu.



Na náměstí Republiky V DUCHCOVĚ už mohou zájemci zamířit v neděli ve 13 hodin. Bude se tu konat Vánoční Flér jarmark, kde kromě stánků s rukodělnými výrobky nebude chybět ani občerstvení. Pro dobrou náladu zahraje Krušnohorská dudácká muzika a zazpívá Duchcovský pěvecký sbor. V 15.15 jsou na programu Andělské Vánoce Zdeňka Lukesle. Po nich vystoupí děti z mateřinky, základní školy a Komorní pěvecký sbor ZUŠ Duchcov. Vánoční strom se rozsvítí v 17 hodin. Poté bude následovat adventní troubení vánočních fanfár z věže kostela v podání žesťového tria Jakuba Fischera a na náměstí se snesou obří andělé.

V NOVOSEDLICÍCH začne vánoční čas v neděli 16 hodin. Na programu tu mají vystoupení dětí z mateřské a základní školy. V 16.30 přijdou na scénu Krampus čerti, připravené jsou hry a soutěže. V 17.30 se rozsvítí vánoční strom a dětem budou rozdané dárky.

V PROBOŠTOVĚ zvolili pro rozsvícení vánočního stromu v neděli 17. hodinu. Na programu jsou hudební, taneční a recitační vystoupení dětí z Mateřské školy Pastelka a zdejší základní školy. V pořadu Andělská křídla se představí taneční skupina Bolly Ladies. Zajištěný je stánkový prodej.

Také V SRBICÍCH rozsvítí vánoční strom první prosincový den v 17 hodin. Vystoupí děti z mateřské školy, pro návštěvníky je zajištěný svařák, punč, čaj, nebo štrúdl a večer zakončí ohňostroj.

Ústecko

Městský obvod STŘEKOV v Ústí nad Labem na svém oficiálním webu informuje, že 30. listopadu bude rozsvícen Vánoční strom v parku naproti soudu. V rámci programu uslyšíte hudební vystoupení nejen dětí, ale také zpěvačky Moniky Absolonové. Nebude samozřejmě chybět ani Mikuláš, anděl a čerti. Startuje se v 15:30, tak si to nenechte ujít!

Program na 1. adventní víkend je již tradiční akcí ÚSTECKÉ ZOO. Předvečer 1. adventní neděle se uskuteční slavnostní rozsvícení vánočního stromu, a budou se zpívat koledy. Odpoledne si zde můžete zhotovit vánoční výzdobu (svícny, adventní věnce...), upéct vánoční cukroví a nachystán je i další program.

Nenechte si v sobotu ujít IX. ADVENTNÍ TRHY V MUZEU v době od 9 do 17 hodin. Čekají vás lidová řemesla a trhy, tradiční předvánoční jarmark plný originálních výrobků a inspirací na dárky. V nabídce budou hračky, módní doplňky, vánoční ozdoby, adventní věnce, šperky, keramika, textilní výrobky, přírodní kosmetika, bylinky, bytové doplňky a pro posilnění také teplé občerstvení i vánoční pečivo. Součástí bude i tvořivá adventní dílna pro děti, kde bude možné vyrobit originální vánoční dekorace.

Děčínsko

VE VARNSDORFU začíná advent první prosincovou neděli. Slavnostní rozsvícení vánočního stromu se uskuteční na náměstí E. Beneše ve Varnsdorfu. A to 1. prosince od 17:30 hodin. Program zahájí o dvě a půl hodiny dříve adventní trh a dílny pro děti. Těšit se můžete na Ježíškovu poštovnu, dětské dílničky, jmelí, adventní věnce a mnoho dalšího. Před samotným rozsvícením vánočního stromu se slova ujmou zástupci města. Následně se můžete těšit na troubení z věže starokatolického kostela. Hudební doprovod zajistí Hosana Band.

VE ŠLUKNOVĚ se můžete v sobotu těšit na Varhaní koncert v kostele Sv. Václava od 18 hodin, v neděli pak například ve šluknovském zámku můžete vyrábět vánoční výzdbou. Víve se dozvíte v našem článku zde.

NA ZÁMKU V JÍLOVÉM u Děčína se bude v neděli rozsvěcet vánoční strom. V době od 10 do 17 hodin se bude konat Flerjarmark.

Litoměřicko

ROUDNICKÝ VÁNOČNÍ STROM je již na svém tradičním místě uprostřed Karlova náměstí. V následujících dnech bude ozdoben a v neděli 1. prosince v 17.00 hod. ho společně, za doprovodu Podřipského žesťového kvintetu a zpěvu dětských sborů, slavnostně rozsvítíme.

Praha

Nejnavštěvovanější vánoční strom, jehož rozsvícení si nenechají každoročně ujít velké davy lidí, je ten pražský. PRAHA připravila vánoční trhy na Staroměstském náměstí od soboty až do 6. 1. 2020. Trhy začnou slavnostním rozsvícením vánočního stromu, první rozsvícení se uskuteční po setmění v 16.30 hodin a zúčastní se ho rovněž hosté s primátorem Prahy. Pak bude následovat další rozsvěcení v 17:30, 18:30, 19:30, 20:30 a 21:30 a to každý den, kdy se bude jarmark konat (včetně 16:30). Na trzích naleznete desítky stánků, ve kterých najdete například vánoční zboží, dárky, keramiku, porcelán, hračky, cukroví, občerstvení (punč, grog, bramboráky, trdelníky atd.) a budou k vidění tradiční řemesla. Také se podívejte na kulturní program, kde vystoupí známé i méně známé osobnosti.

DALŠÍ VÁNOČNÍ TRHY NAJDETE V PRAZE na Václavském náměstí od 30. 11. do 6. 1. 2020, na náměstí Republiky před Palladiem se konají od 30. 11. do 29. 12. 2019, na náměstí Republiky směrem k ul. V Celnici se konají od 25. 11. do 24. 12. 2019, na Tylově náměstí začínají 26. 11. a končí 24. 12. 2019, na náměstí Míru trhy začaly již 20. 11. a skončí 24. 12. 2019.

Německo - Drážďany

Nejstaršímu německému VÁNOČNÍMU TRHU, DRÁŽĎANSKÉMU ŠTRÝCLMARKTU , je letos 585 let. Štrýclmarkt se letos koná již od 27. listopadu až do 24. prosince. Po dálnici od Ústí nad Labem jste v Drážďanech za 50 minut. Trhy nezačínají klasickým rozsvícením vánočního stromu, jak tomu bývá u nás. V Drážďanech trhy začnou roztočením velké vánoční krušnohorské pyramidy. Tu letos na Altmarktu slavnostně roztočí primátor města ve středu 27. listopadu odpoledne v 16 hodin. Nejstarší německý vánoční trh Striezelmarkt tak oficiálně odstartuje a bude trvat dalších 28 dní. Další informace najdete v našem článku zde.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru