V sobotu se v Modlanech uskuteční mše svatá za Aloise Švece
Kostel sv. Apolináře, Modlany. Foto: archiv obce
Co se chystá

Modlany – Občanské sdružení Přátelé Modlanska ve spolupráci s Obecním úřadem Modlany připravilo na sobotu 9. listopadu Vzpomínkovou mši svatou za Aloise Švece, který by se letos dožil 90 let. Mše se uskuteční v modlanském kostele sv. Apolináře od 17. hodin. Celebrovat ji bude Monsignor Martin Davídek, generální vikář litoměřické diecéze a hudební doprovod obstará pěvecký sbor Audiete Silete.

Alois Švec byl český katolický kněz, člen řádu salesiánů, který byl komunisty vězněn. Narodil se 5. listopadu 1929 v Litovli, studoval v salesiánském ústavu ve Fryštáku a v roce 1949 složil v Hodoňovicích první řeholní sliby. O rok později přepadla fryštácký ústav státní bezpečnost a Salesiáni byli soustředění v Oseku u Duchcova. Alois Švec byl tehdy komunisty deportován do vojenského tábora nucených prací (PTP). Po propuštění pracoval v Olomouci jako truhlář a v roce 1956 byl zatčen spolu s dalšími salesiány. Ve vězení pobyl dva roky. V roce 1963 byl tajně vysvěcen na kněze.

V 70. letech byl Švec litoměřickou diecézí vyslán do Modlan, kde zůstaly fara i kostel po jeho předchůdci ve velmi zpustlém stavu. Švec obě stavby postupně zrestauroval, přičemž si jako vyučený truhlář dělal všechny práce se dřevem sám. Byl přeložený do Trnovan v Teplicích, ale dál modlanskou farnost spravoval. Do jeho správy patřil i cínovecký kostel, který se rovněž snažil opravovat ve spolupráci s německou stranou. Neustálé pracovní vypětí, předchozí pobyt v PTP a v komunistickém vězení, se podepsaly na jeho zdraví. V roce 1986 postoupil operaci nádoru na mozku. Po propuštění z nemocnice odjel na modlanskou faru, kde 18. března 1986 ve věku 56 let zemřel.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru