Výstava bude zahájená v pátek 27. září v 17 hodin v Jízdárně teplického zámku. Ilustrační foto: Ilona Kaulfuss
Co se chystá

Teplice – Regionální muzeum v Teplicích připravilo unikátní projekt s dvojjazyčným názvem Umění v nouzi? / Kunst in Not? Výstava je věnovaná Sekci pro výtvarné umění muzejní společnosti Teplice-Šanov 1932-38 a její jednatelce Emmě Meisel. Navazuje volně na loňský projekt, který mapoval výtvarný život v Teplicích za 1. republiky. Vernisáž se uskuteční v pátek 27. září v 17 hodin v Jízdárně teplického zámku.

Emma Meisel se narodila roku 1885 v Opavě a v roce 1941 ji nacisté popravili v Osvětimi. Byla významnou pedagožkou, výtvarnou kritičkou, kurátorkou a jednatelkou jmenované Sekce. Cílem výstavy, jak uvádí kurátorka Bohuslava Chleborádová, je seznámit veřejnost s málo známou muzejní činností, která z Teplic za první republiky dokázala vytvořit jedno z nejvýznamnějších center výtvarného umění.

Při teplickém muzeu působila sekce v letech 1934-1938. Organizovala výstavy německy hovořících umělců z Čech, Moravy i Slezska a díky jejím aktivitám se tu podařilo postupně představit nejznámější německy hovořící malíře, sochaře, grafiky a další umělce té doby. Na výstavě budou prezentovaná některá jejich díla, a to nejenom ze sbírek teplického muzea, ale půjde i o výpůjčky z veřejných a soukromých sbírek.

Podle Bohuslavy Chleborádové je rekonstrukce činnosti Sekce výsledkem dlouhodobého zájmu kolektivu autorů. Její první představení se uskutečnilo v rámci průlomového projektu Mladí lvi v Kleci v roce 2013 v Liberci, v Chebu a v Neugablonz.

Výstavou Umění v nouzi odstartuje teplické muzeum několikaletý cyklus výstav, věnovaný dílům německy hovořících umělců. Partnerem akce je Sudetendeutscheinstitut München. Výstava potrvá do 2. února příštího roku.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru