Litvínov – Unipetrol RPA a Český rybářský svaz, Severočeský územní svaz (ČRS SÚS) dnes vysadily do řeky Bíliny přibližně 6500 kusů ryb. Dnešní akce je součástí dlouhodobé spolupráce, kterou Unipetrol RPA s ČRS SÚS Ústí nad Labem zahájily v roce 2010.

„Podzimní vysazení původních druhů ryb do řeky Bíliny je další etapou cenné spolupráce mezi společností Unipetrol RPA a Českým rybářským svazem. Vybrané původní druhy ryb tvoří základ vyváženého společenstva organismů v tekoucích vodách. ČRS SÚS pravidelně monitoruje populace ryb v řece Bílině. Díky zlepšující se kvalitě životního prostředí je zaznamenán i pozitivní trend vývoje populací ryb. Na dolním úseku toku řeky Bíliny je již výskyt ryb relativně hojný, cílem spolupráce mezi společností Unipetrol RPA a Českým rybářským svazem je zajistit odpovídající populaci ryb i na zbývajících částech této řeky," uvádí Václav Jelínek, rybářský technik Severočeského územního svazu ČRS.

„Spolupráce s Českým rybářským svazem byla zahájena v roce 2010 a pokračuje úspěšně již čtvrtým rokem. Velmi nás těší, že můžeme tímto způsobem přispět k dalšímu zkvalitnění rybí populace v řece, která byla v minulosti velmi poznamenána lidskou činností," říká za Unipetrol Pavel Sláma, ředitel úseku pro zdraví, bezpečnost a životní prostředí.

Pro podzimní vysazení bylo soustředěno 325 kg, tj. 6500 ks vybraných velikostí plotic obecných, jelců jesenů, perlínů ostrobřichých, okounů říčních, karasů obecných a cejnů velkých. Pro jejich vysazení do řeky Bíliny bylo určeno pět vhodných míst v okolí obcí České Zlatníky, Želenice, Hostomice, Lysec a Lbín.

V rámci další spolupráce bude vybráno obdobné množství dospělých zástupců výše uvedených druhů, kteří budou vysazeni na jaře příštího roku do míst vhodných k přirozenému výtěru přímo v řece Bílině a poslouží tak k podpoře přirozeného cyklu obnovy rybích společenstev vodního toku.

Od roku 2010 již věnoval Unipetrol RPA na vysazování ryb do Bíliny 300 tisíc korun. V uvedeném období proběhlo několik vysazování ryb, zejména šlo o kapra obecného a jelce jesena.

 

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru