Ústecký kraj – V Krušných horách řádí od pátečního rána (13. ledna) silný nárazový vítr, na hřebenech až 120 kilometrů v hodině. Nejhorší je situace na Chomutovsku, kde jsou některé obce kvůli přívalům sněhu už od dopoledne úplně odříznuty od světa. Kvůli silnému větru přerušila zimní údržbu i obec Moldava. Informuje o tom na facebooku.

1301vanice1

Na silnicích v horách se po celý den tvořily sněhové jazyky a místy dokonce i závěje. Zdroj: Horská služba Boží Dar

Obec přerušuje zimní údržbu místních komunikací na Novém Městě, horní i dolní Moldavě od pátku 13. až do pondělí 16. ledna. „Důvodem je silný nárazový vítr a zároveň porucha obecní sněhové frézy. Použití traktoru externí firmy je v současné době do odvolání vyloučeno. Veškerá údržba bude obnovena po zklidnění povětrnostní situace. Doporučujeme všem, aby nevyjížděli," informuje na facebooku vedení obce.

Údržba hlavní silnice 382 je zajištěna kyvadlově dvěma sypači, ale odstavné plochy nejsou k dispozici. Motoristé by rozhodně neměli nechávat vůz stát na silnici, protože pak znemožní údržbu celé lokality.

Silný vítr byl celý den i na Bouřňáku, i když tady se na rozdíl od Klínovce nebo Božího Daru lyžovalo. Na hřebenech ale foukal nárazový vítr až 30 metrů za sekundu, z tohoto důvodu byla uzavřena silnice na Bouřňák, parkovat se dalo jen v Mikulově.

"Bílé peklo" na Chomutovsku

Na Chomutovsku a Lounsku silný vítr kácel stromy a strhával střechy. Hasiči od pátečního rána do 13.30 hodin vyjížděli k 11 zásahům, především odstraňovali ze silnic popadané stromy, v Měděnci na Chomutovsku strhl dopoledne vítr dokonce plechovou střechu z rodinného domu.

Kvůli silnému větru a sněžení zůstaly na Chomutovsku odříznuty od světa horské obce, na silnicích se tvořily závěje a sněhové jazyky. Pár minut poté, co projel sypač, už byla komunikace opět pod sněhem. Řidiči se museli potýkat s takzvanou bílou tmou, auta zapadávala. Obce Vejprty a Kovářská vyhlásily kalamitní situaci. Vítr neustával ani v pozdním odpoledni. Mimo provoz byl celý den skiareál Boží Dar – Neklid, v lyžařském areálu na Klínovci byl jen velmi omezený provoz.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru