Krupka - Vandalové si vzali za cíl památník 313 obětem pochodu smrti a vedlejšího kostela Sv. Prokopa v Krupce, který byl poničen a posprejován urážejícími nápisy a nacistickými symboly. Informovali o tom krupští strážníci.

Zdroj: www.krupka-mesto.cz

Ten, kdo toto má na svědomí, nejenže způsobil materiální škodu, ale především svoji bezcitností zneuctil nejen památku padlých, ale i těch, kteří přežili, jejich rodin a všech, kteří prožili hrůzy 2. světové války. Toto nepochopitelné jednání je prošetřováno pro podezření z trestného činu.

Památník obětem transportu smrti byl odhalen roku 1948 a je každoročně místem konání pietního aktu u příležitosti výročí ukončení 2. světové války a k uctění památky jejím obětem.

Připomíná transport, který se zastavil 24. dubna 1945 na nádraží v Bohosudově. Vlak s 1880 vězni české, ruské, polské, italské, francouzské a německé národnosti vyjel ze sběrného tábora Ammendorf/Osendorf u Halle a mířil směrem na Plzeň. Při zastavení v Bohosudově se někteří lidé z transportu vykoupali v malých tůních pod nádražím, mnozí se vody také napili. Celkem 313 vyčerpaných a nemocí zesláblých vězňů zde zemřelo na zápal plic nebo tyfus. Jejich těla byla naházena do prohlubní opuštěného dolu Elbe nedaleko trati. Po skončení války byla těla exhumována a pohřbena do hromadného hrobu proti kostelu sv. Prokopa.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru