TIP NA VÝLET: Tady umírali provinilci! Popraviště na Šibeničním vrchu je vzácnou památkou z období středověku
Foto: Redakce
Výlety

Horní Slavkov - Kousek nad Horním Slavkovem se nachází kopec Šibeniční vrch. Na jeho vrcholu stojí vzácná památka ze středověku – kdysi stavba sloužila jako popraviště.

To bylo postaveno okolo roku 1500. Kruhová stavba měla vrchní plochu pokrytou dřevěnými prkny. Nad podestou se vypínaly tři pilíře až 6 metrů vysoké. Na nich bývaly dřevěné trámy, na které se provinilci věšeli. Mohli tak být popraveni až tři najednou. Jejich výška měla několik důvodů. Oběšenec musel být dobře vidět až do Horního Slavkova, aby varoval před tím, jak město soudí zločince. Dalším důvodem byla ochrana kata při práci, aby ho nenapadli příbuzní odsouzeného.

Město svého kata nemělo, popravy zajišťoval kat z Jáchymova. Vchod do popraviště zůstával zamčený, aby nebyly rozkrádány pozůstatky po oběšenci. Ty se totiž často používaly pro magické účely.

Zajímavostí bylo, že se „popravovali“ i pachatelé, kteří nebyli dopadeni. Na šibenici pak visel jejich obraz. Poslední popravenou byla v září 1751 Marie Alžběta Früchtlová za vraždu svého manžela a služebné.

Horní Slavkov přišel, jako i ostatní města, o hrdelní právo v roce 1765 na příkaz Marie Terezie.

foto

2001popraviste

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru