Lázně, které po několika desetiletích znovu ožívají, to jsou Mattoniho lázně Kyselka
Foto: Redakce
Výlety

Kyselka - Kyselka leží asi kilometrů od Karlových Varů v úzkém lesnatém údolí řeky Ohře na okraji Doupovských hor. První zmínka o tzv. Bukové kyselce je z roku 1522. Největší rozkvět zažily lázně za Heinricha Mattoniho.

V Lázních Kyselka působil už někdy v 10., 11. století církevní řád cisterciáků. O léčivých pramenech je první písemně dochovaná zmínka od dr. Václava Payera, který pracoval a bádal v nedalekých K. Varech. Chemický rozbor této vody udělal jako první dr. Fridrich Halle, a to v roce 1724. Vzhledem k velmi pozitivním léčebným účinkům se pak voda začala vyvážet do okolí. Začátkem 19. století pak postupně vznikly prodejní pobočky minerální vody v Karlových Varech, Praze a Vídni.

Zlatý věk Kyselky

V 2. polovině 19. století přichází na scénu velmi zdatný obchodník a karlovarský rodák Heinrich Mattoni. Pronajmul si Ottův pramen a vybudoval moderní stáčírnu. Roku 1868 začal plnit vodu do skleněných láhví a polepoval je papírovými etiketami se symbolem červeného lva. Vyvážely se do celého světa. V roce 1873 koupil celé lázně. Nechal postavit krásné lázeňské objekty, ve kterých se provozovala hlavně vodoléčba, pitná a pohybová kúra. Na začátku 20. století se odtud vyváželo na 9 milionů lahví kysibelské vody. Zlatý věk ale skončil poté, co Mattoni v roce 1910 zemřel.

2211lazne5

Chátrání a vzkříšení lázní

Úpadek lázeňství po celé republice zavinily dvě světové války. Pak byly lázně Kyselka zestátněny a využívány jako dětská léčebna, hlavně pro děti ze severních Čech. Po roce 1989 byly objekty prohlášeny národní kulturní památkou. Nejvíce lázně začaly chátrat po privatizaci v roce 1992, kdy střídaly jednoho majitele za druhým. Dnes budovy vlastní Karlovarské minerální vody a Lázně Kyselka, o.p.s., které se snaží budovy zachránit.

Obnova komplexu staveb není vůbec jednoduchá.Nejde se zaměřit totiž jenom na jeden objekt, ale musí se průběžně pracovat na všech. Definitivní obnovy se zatím dočkal např. dům Stallburg nebo Löschnerův pavilon. Otevřeno tu bylo také Muzeum Mattoni. Kdo se chystá navštívit Kyselku, neměl by vynechat Mattoniho vodopád a rozhlednu.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru