Nebydlíte v bývalé hornické kolonii? Zjistíte to na výstavě v archivu
Foto: Ilona Kaulfuss
Zajímavosti

Teplice – Státní okresní archiv ve Školní ulici v Teplicích nabízí od pondělí 3. dubna ojedinělou výstavu Národního památkového ústavu v Ústí nad Labem Zaměstnanecké kolonie v letech 1900-1938. Na několika desítkách panelů přináší vhled do architektury tak zvaného sociálního bydlení a kolonií, které se v té době stavěly v severních Čechách. Informace bohatě doplňují dobové i současné fotografie objektů, z nichž dodnes mnohé stojí a slouží dál k bydlení.

Najdeme zde část věnovanou například teplickým Trnovanům, kde v hornické kolonii stálo 23 hornických domů, uzavřených do jednoho bloku, včetně dvou věžových domů na okraji. Je tady k vidění hornická kolonie v Dubí – Mstišově, kterou navrhl Alois Kubicka. Typové zástavby hornické kolonie v Nerudově ulici a na Osecké v Duchcově, včetně zajímavého snímku tehdejší obytné kuchyně s klenutými vstupy.

Najdeme zde fotografie a informace k hornickým koloniím v Bílině, v Ledvicích a v mnoha dalších obcích a městech severních Čech, nejenom na Teplicku. Výstava v teplickém archivu je přístupná v pondělí a ve středu v době od 8-17 hodin.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru