Foto: Ilona Kaulfuss
Teplice

Duchcov - Nepořádek, špína, vyhazování odpadu před dům, kravál až do pozdních ranních hodin. Problémy, se kterými se potýkají sousedé objektu 620 v Zelenkově ulici v Duchcově. Ten stojí na rohu s Tyršovou ulicí.

Na porušování veřejného pořádku a občanského soužití tamními nájemníky upozornil na zasedání zastupitelů ve čtvrtek 9. listopadu Zdeněk Burda (Koalice pro Duchcov). Na jeho žádost bylo téma zařazené do programu jednání.

V tom domě se dějí věci…

Zdeněk Burda zmínil, že už jednou došlo k dohodě s majitelem objektu a byla stanovená určitá pravidla, která ale dodržovaná nejsou. Dům je obydlený převážně nepřizpůsobivými spoluobčany, za které majitel získává nájemné formou dávek od sociálky. Vlastníkovi nemovitosti tento způsob zřejmě vyhovuje. Mnohem méně jsou situací nadšení okolní sousedé.

Ti si stěžují na neustálý hluk, nepořádek, smrad a hromady odpadků. Místní se podle Burdy snaží zvelebovat své domy a jejich okolí. V sousedství objektu 620 jsou ale pod neustálým stresem. „Je nutné, aby město jednalo s příslušnými odbory a situace se řešila. Měli bychom zahájit jednání s majitelem objektu na úrovni města. Ten musí na nájemníky tlačit, aby svým chováním neobtěžovali ostatní obyvatele ulice,“ vyzval Burda.  

Problém obchodu s chudobou není problémem města

Duchcovský starosta Zbyněk Šimbera (ČSSD) uvedl, že jednání s majitelem už proběhlo. Ten nakonec objekt prodal a nyní je dům ve vlastnictví někoho jiného. „Problém obchodu s chudobou není ale problémem města,“ zdůraznil starosta. „Vy nemůžete trestat majitele, ale nájemníky. A těm to musíte nejprve dokázat.“

Podle Zbyňka Šimbery jde o problém, který řeší celá řada měst. Jako jednu z možností vidí duchcovský starosta ve zvýšení frekvence pohybu strážníků městské policie v dané lokalitě. „Co se samotného řešení týče, zákon nám například neumožňuje, abychom tam vtrhli jen tak. A když jdeme na kontrolu, musíme to 3 dny předem nahlásit majiteli.“ Šimbera poznamenal, že dům byl nedávno opět na podej, ale nedošlo k dohodě.

Zdeňka Burdu mimo jiné zajímalo, kdo odváží odpad, který se hromadí u domu a kdo jeho odvoz financuje. Upozornil, že jde o nepořádek na veřejném prostranství, a za ten je možné uložit pokutu až do výše 100 tisíc korun. „Musíme vyvinout tlak na nájemníky i na majitele. Rád bych, aby nám odtud lidé nezačali utíkat. Aby se nemuseli bát, že něco zvelebí a najdou to zničené.“

Žijí tam děti bez rodičů

Veronika Prchalová (Koalice pro Duchcov) zmínila, že v domě žije dost dětí, které chodí do školy sporadicky. Jejich matka je podle zastupitelky a pedagožky v Německu a děti jsou bez dohledu rodičů. „Rozšířily se tam infekční nemoci jako vši, svrab, impetigo. Hygiena by tam měla přijít na kontrolu.“

Zastupitel Jaroslav Drbohlav (Koalice pro Duchcov) požadoval, aby rada města vytvořila komisi, která bude za situaci zodpovědná. Podle zastupitele Martina Blažka (ANO 2011) by radní měli stanovit strategii, jak podobné situace řešit, protože domů s podobnými problémy je v Duchcově mnohem více. Jeden z obyvatelů dotčené lokality, který za zasedání vystoupil, upozornil, že se situace pořád zhoršuje.

„Neustálé je tam rušení nočního klidu, a to i do 4 do rána, znečišťování veřejného prostranství, pálení různých předmětů. V létě musíme spát při zavřeném okně, protože to jinak nejde. Když je napomenete a něco jim řeknete, smějí se vám do očí,“ popsal situaci jeden z vlastníků okolních nemovitostí.

Starosta Zbyněk Šimbera přislíbil, že se vedení města bude situací zabývat ve spolupráci se svým právním zástupcem. Do příštího zasedání připraví pro zastupitele k projednání návrh opatření.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru