Oboru rušit nebudeme, jen ji nahradí zoopark, reaguje Dubí na fámy o Mstišově
Lovecký zámeček ve mstišovské oboře.
Teplice

Dubí – Internetem se šíří fámy o mstišovské oboře, které nazvedly ze židle dubského starostu Petra Pípala. „Budu podávat trestní oznámení. Už mám všech těch lží po krk,“ komentoval rozzlobeně situaci. Na Facebooku někdo spustil fámu o tom, že by obora ve Mstišově měla být zrušená a zvěř zlikvidovaná. Spolumajitel zámečku, Jiří Novák, pak měl údajně tvrdit, že by bylo lepší nechat objekt raději vyhořelý, protože se mu to takhle nevyplatí.

„O projektu zooparku, na který se bude obora transformovat, vedeme intenzivní jednání už dva roky s Lesy ČR v Litvínově, kterým pozemky obory patří. Koncept máme připravený, schválilo ho generální ředitelství společnosti Lesy ČR v Hradci Králové i vedení v kraji,“ informuje Pípal. Dubská radnice, jak dodal, jedná v současné době o směně pozemků v oboře, za pozemky z majetku města. Problém zdlouhavých jednání je podle dubského starosty na straně společnosti Lesy ČR, kde se v poslední době vystřídala řada lidí. Město Dubí je ale na realizaci celého konceptu připravené.

Zoopark, který nahradí původní oboru, bude v majetku města. Rozloha jeho hlavní části, která se nachází u vstupu, se zdvojnásobí na 4,5 hektaru. Podle nového konceptu bude lokalita zkulturněná, dojde k úpravě výběhů, které doplní klecový chov, vybudované zde bude dětské hřiště, pikniková místa a celý prostor má splňovat všechny požadavky na poskytování kvalitní příměstské rekreace.

„K dispozici pro návštěvníky zde bude i vycházková trasa. Ta povede od Loveckého zámečku kolem Mstišova, přes les k dubskému koupališti. Na trase budou instalované informační tabule a odpočinková místa. Jediné, s čím v projektu nepočítáme, je ta neveřejná část obory, kde je stejně jen nepořádek,“ upřesnil starosta.

Spolumajitel rekonstruovaného Loveckého zámečku v oboře k informacím, které kolují na internetu uvedl: „Ano, někomu jsem tu říkal, že se obora zruší a místo ní bude Zoopark. To, že se tu odloví vysoká a černá zvěř je také pravda. Obora je braná jako honitba a co tady s nimi? Do Zooparku se s tolika kusy zvěře nepočítá. Pustit to do lesa nemůžete, protože je to napůl ochočené.“

K dotazu, kdy zprovozní zrekonstruovaný zámeček, Jiří Novák uvedl, že pokud všechno dobře dopadne, měl by se pro veřejnost poprvé otevřít 1. května.


REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru