Foto: Redakce, CC0, Karolína Šlégrová, Martina Nováková, Ilona Kaulfuss
Výlety

Ústecký kraj – Zima se letos příliš nepředvedla, o to více se všichni těšíme na sluneční paprsky, které nás budou provázet po výletech. Nechte se inspirovat deseti tipy na výlet po Ústeckém kraji.

MOSTECKO

Přehrada Fláje

Díky nově postavenému informačnímu centru u hráze přehrady je výchozí bod pro výlety jasný. Budova je architektonicky zajímavě řešená, a i mimo turistickou sezónu má otevřeno aspoň o víkendu a i v zimě je možno absolvovat prohlídku do nitra hráze.

Pak už je jen na vás, co toužíte vidět – zda krásný výhled na Krušné hory a modrou hladinu přehrady, anebo toužíte po klidné procházce a trochu historie. V první případě se vydejte na Puklou skálu. Tento vyhlídkový bod leží na Stezce Českem – E3. Od informačního centra jste u ní za půl hodiny.

Kdo chce ucítit duši původní, nyní zatopené, obce Fláje, vydá se k bývalému flájskému kostelu, který byl přesunut do Českého Jiřetína. Ano, čtete správně – Děkanský kostel není jedinou stavbou na Mostecku, která se stěhovala. Dnes zde najdete základovou zídku kostela. Blíže ke břehu, ovšem už v ochranném pásmu vodního díla stojí socha sv. Jana Nepomuckého. A když hodně klesne vodní hladina, můžete zde vidět i původní sklepy stavení.

Státní zámek Jezeří a Hraběcí kaple

Byl to skvost na úpatí Krušných hor, kam se sjížděli věhlasní umělci. V současné době povstává rozhlehlý barokní zámek z popela jako bájný pták Fénix. Kdo je pravidelným návštěvníkem, může se kochat jeho postupnou renovací. Rozhodně si nenechte v sezóně ujít některý z koncertů v obnoveném divadelním sále.

Jezeří ovšem stojí za návštěvu i mimo sezónu. Vyhlídka nad zámkem zajistí při správných povětrnostních podmínkách dechberoucí výhled na Mostecko, ale i na hnědouhelný lom – dva naprosto rozdílné světy zde máte jako na dlani. K tomu si můžete poslechnout zajímavosti z nedávno instalovaného poeziomatu. A pokud pro vás byl tento pohled příliš rozrušující, zajděte se uklidnit do nedaleké Hraběcí kaple, která má velmi silnou atmosféru. Měla sloužit jako pohřební kaple rodu Lobkoviců, avšak nikdy nebyla dokončena.

CHOMUTOVSKO

Městské opevnění v Kadani a barbakán

Ještě není dostatečně pěkné počasí na vydatný výlet do přírody? Zajeďte do Kadaně. Už samotné Mírové náměstí, kterému dominuje Bílá věž, potěší všechny milovníky historie a architektury. Kavárničky lákají k návštěvě, ale nechte si ji až po prohlídce a zamiřte nejužší uličkou – příznačně se jmenuje Katova a až vyústí na středověké hradby, rychle pochopíte proč.

Město v posledních letech investovalo do rekonstrukce hradeb, díky tomu si můžete užívat probouzející se přírodu v mnoha zákoutích, a i na veřejných záhonkách s bylinkami. Minout nesmíte Žatecký barbakán, středověkou obranou věž. Podél hradeb pak dojdete ke Kadaňskému orloji a pěkně od řeky si můžete vychutnat pohled na mohutné hradby. Ať už zvolíte cestu zpět na náměstí kolem hradu, nebo Ptačích domků, budete stále obdivovat stovky let starou architekturu. Vždyť Kadaň je královské město.

DĚČÍNSKO

Pravčická brána

Pravčická brána je největší přirozená skalní brána na našem kontinentu, národní přírodní památka. Je považována za nejkrásnější přírodní útvar Českého Švýcarska a tvoří symbol celé oblasti.

Od místa vstupu do areálu se rozbíhají upravené stezky a schodiště na jednotlivé vyhlídky, odkud můžeme pozorovat samotnou Pravčickou bránu nebo se kochat působivými pohledy do blízkého i vzdálenějšího okolí.

ÚSTECKO

Hrad Střekov

Jedna z nejnavštěvovanějších kulturních památek severních Čech, jejíž stavba byla započata v roce 1316. Navštivte romantickou zříceninu hradu a nechte se okouzlit výhledem, který Goethe popsal jako „jeden z nejkrásnějších ve střední Evropě“.  

Historická expozice zahrnuje kresby a fotografie hradu, repliky zbraní i trojrozměrný dřevěný model hradního areálu. Restaurace Wágnerka s rozlehlou hradní terasou nabízí nádherný výhled na řeku Labe. Můžete tu po celý rok zažít také mnoho speciálních akcí a festivalů, z nichž nejoblíbenější jsou každoroční hudební a vinařské festivaly.

Tiské stěny

Skalní město Tiské stěny najdete poblíž obce Tisá v okrese Ústí nad Labem. V západním výběžku Chráněné krajinné oblasti Labské pískovce vytvářejí spolu s Rájeckými stěnami, Ostrovskými stěnami a Vysokým Sněžníkem atraktivní turistickou a horolezeckou oblast.

Tiské stěny se dělí na dvě části – Velké a Malé stěny. Obě spojuje naučná stezka značená bílým čtvercem s úhlopříčným zeleným pruhem, na které je 7 informativních zastávek.

TEPLICKO

Severočeská hvězdárna a planetárium v Teplicích

Hvězdárna a planetárium Teplice je veřejná hvězdárna a planetárium v severočeských Teplicích. Hvězdárna se nachází na Písečném vrchu na jihovýchodním okraji Teplic, planetárium je umístěno v městské části Šanov v Koperníkově ulici necelý kilometr od hvězdárny.

Hvězdárna je otevřená každou sobotu od 13 hodin, kdy za jasného počasí probíhá pozorování Slunce a v sobotu večer následuje pozorování večerní a noční oblohy. Večerní otevírací doba je přizpůsobena ročnímu období. Planetárium je otevřené každou středu a neděli od 19 hodin, navíc v neděli od 14 hodin probíhají v planetáriu pořady pro děti.

LITOMĚŘICKO

Pevnost Terezín

Jeden ze světových unikátů města Terezín je jeho opevnění, které se jako jedno z mála dochovalo do dnešních dnů a to téměř v nepoškozeném stavu. Pevnost Terezín nebyla nikdy dobyta, opevnění a podzemní chodby stojí více než 200 let.

Pevnost se skládá v zásadě ze tří částí a ze tří navzájem propojených obranných systémů. Projdete napříč celým opevněním až hluboko do spletitých podzemních chodeb, kde můžete za svitu luceren prozkoumat jejich tajemství. Otevřeno je od úterý do neděle od 10:00 do 16:00.

LOUNSKO

Památný dub v Peruci

Peruc – Stáří stromu se odhaduje okolo 1000 let. Nejstarší zápis o dubu je začátkem 12. století v Kosmově kronice. Právě podle ní se u stromu měl, okolo roku 1004, setkat milenecký pár – Oldřich a Božena. Dub je vysoký 31 metrů a po obvodu měří přes 750 cm, u paty stromu má 970 cm. Okolo stromu jsou železné obruče. Dutina dubu je totiž silně poškozená dvěma požáry v letech 1993 a 1995, které prý založili vandalové. Pod zámkem je také pseudogotická Boženina studánka.

Pověst praví, že Oldřich lovil ve zdejších lesích zvěř a spatřil u studánky čarokrásné děvče, které pralo prádlo. Okamžitě se do dívky zamiloval a i Boženě se prý urostlý kníže líbil. Jenže mělo to háček. Oldřich byl ženatý a Božena vdaná. Nicméně se z tohoto vztahu krátce na to narodil syn Břetislav a rod Přemyslovců nevymřel po meči. Oldřich si Boženu Křesinovou vzal až po smrti své manželky.

Nedostavěný chrám Panny Marie v Panenském Týnci

V Panenském Týnci na Lounsku se nachází chrám Panny Marie. Jde o nedokončenou gotickou stavbu, která patří mezi nejpozoruhodnější a nejmystičtější místa v Čechách.

Podle psychotroniků a vědců, kteří se zabývají vnitřními energiemi, je chrám postaven na silné zóně, která pozitivně energii ovlivňuje. Někdo věří, že jde o zemskou energii, někdo zase, že jde o vliv sv. Anežky České, která by tu, podle některých hypotéz, měla být dokonce i pohřbena.

Energie vyzařující na tomto místě posiluje obranyschopnost organismu, dlouhodobější pobyt nebo časté návštěvy, posezení v trávě uprostřed chrámu se doporučuje lidem po mozkové obrně, mrtvici a po veškerých úrazech hlavy.

V roce 2014 v soutěži DestinaCZe zvítězil chrám v kategorii nejmagičtější místo a zároveň se stal i absolutním vítězem ročníku.

Chrám je oblíbený také jako místo svatebních obřadů. Natáčela se zde řada filmů a pohádek.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru