Lidé zasadili v teplickém parku slunečnice, podpořili tím pacienty s roztroušenou sklerózou
Jedna ze zasazených slunečnic
Zajímavosti

Teplice – V parku Milady Horákové u hlavního nádraží v Teplicích se objevily žluté slunečnice. V pondělí 28. května je sem zasadili lidé, aby upozornili na potíže pacientů s roztroušenou sklerózou (RS). Nemocí, která postihuje nejčastěji mladé ženy, v Ústeckém kraji trpí přes 1400 lidí. Onemocnění přináší poruchy vidění, hybnosti i další potíže, včasná léčba zachrání 20 až 30 let aktivního života. Právě optimistický květ slunečnice, která od rána otáčí hlavu za sluncem, má vyjadřovat naději těchto pacientů.

Osvětová akce Rozsviťme Českou republiku se konná v 10 městech České republiky a je letos spojená se Světovým dnem RS, který připadá na 30. května. V Teplicích slunečnice sázeli pacienti, jejich blízcí, podporovatelé i lékaři.

I přes veškerý velký lékařský pokrok posledních 20 let lékaři stále neumí roztroušenou sklerózu vyléčit. Dokážou ji však tlumit nebo i pozastavit. Důležitou součástí léčby je rehabilitace. Kolem nemoci stále panuje spoustu mýtů, akce jako Rozsviťme ČR má rozšířit povědomí o této nemoci. Má také ukázat, že i s takto vážnou diagnózou je možné žít kvalitní život.

Roztroušená skleróza je chronické zánětlivé onemocnění centrálního nervového systému, jehož příčina není doposud známa. Toto onemocnění propuká většinou v mladším věku, častěji postihuje ženy. Pro RS je typické střídání období záchvatů (atak) a období zdánlivého klidu. Tento proces je nepředvídatelný, a proto i léčba či prevence je těžká.

2905slunecnice

Pacienty s roztroušenou sklerózou přišly podpořit i děti z teplické mateřské školky.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru