Přijďte si prohlédnout černobílé sekvence ze života Olgy Havlové
Foto: Ilona Kaulfuss
Zajímavosti

Duchcov – Ke 33. výročí založení teplické Arkadie byla v duchcovském muzeu otevřená výstava s názvem Olga Havlová. V Poppelově síni mají návštěvníci možnost zhlédnout do konce března řadu velkoformátových fotografií ze života první ženy prezidenta Václava Havla.

Olga Havlová se na pozici první dámy, ale i jako člověk angažovala v pomoci nemocným a postiženým lidem. V roce 1990 založila pro podporu neziskových organizací Výbor dobré vůle (VDV) a o pár let později Nadaci Olgy Havlové.

Olga Havlová usilovala velmi aktivně o zkvalitnění života lidí se zdravotním nebo sociálním handicapem a o zlepšení přístupu společnosti k nim. Prostřednictvím VDV podporovala neziskové organizace v oblastech zdravotní, sociální, humanitární a vzdělávací. Organizace, jejichž cílem byla pomoc a důstojné začlenění lidí se zdravotním postižením, opuštěných dětí nebo starších občanů do společnosti. Kladla důraz na to, aby lidi s postižením nevnímala společnost na okraji zájmu, ale aby se naopak snažila o jejich začlenění a nabídla jim pomocnou ruku.

Fotografie přinášejí zajímavé pohledy do života, spojeného s aktivitami Olgy Havlové. Svědectví o návštěvách psychiatrických léčeben, nemocnic, dětských domovů, ale také o setkání se známými osobnostmi světového uměleckého i politického života. Například s princeznou Dianou nebo hercem Alainem Delonem a dalšími. Snímky dokumentují hluboký vztah bývalé první dámy k fyzicky nebo mentálně postiženým dětem a dospělým či k nemocným starým lidem. Tradovalo se, že jinak uzavřená Olga Havlová při setkáních s nimi ožívala a že málokdo dokázal s těmito lidmi komunikovat tak účinně, jako právě ona.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru