Jeden z pokojů na nové stanici zdravotnické záchranky. Foto: Oldřich Hájek
Zajímavosti

Lovosice, Ústecký kraj - V minulých dnech byla v Lovosicích slavnostně představena nová výjezdová základna Zdravotnické záchranné služby Ústeckého kraje. Výjezdová základna vznikla hned vedle stanice hasičů v části Nové Klapý. Na financování této investiční akce chce kraj použít především prostředky z evropských dotací. Realizaci stavby zatím uhradil ze svého rozpočtu. Ukážeme vám, jak to na takové stanici záchranky vypadá.

Od března letošního roku je již v provozu nová výjezdová základna Záchranné zdravotnické služby Ústeckého kraje (ZZS ÚK) v Lovosicích, v ulici Siřejovská. „Dosavadní působení v pronajatých prostorách v objektu města Lovosice v ulici Přístavní již nebylo pro své rozměry a dispozice pro zázemí výjezdových skupin ZZS, včetně parkování i údržbu sanitních vozidel, dostačující. Navíc byly tyto prostory situovány v záplavové oblasti,“ popsal důvod výstavby nové základny ředitel krajské záchranné služby Ilja Deyl.

„Jsou to právě záchranáři, kteří jsou většinou na místě první hned po hasičích. Podpora záchranářů je tedy nezbytná. Nejen, že je to morální potřeba, ale je to současně nezbytné pro to, abychom uchránili životy občanů, které v kraji máme. A nejen v kraji,“ uvedl hejtman Jan Schiller.

Objekt výjezdové základny za pět desítek milionů korun je dvoupodlažní nepodsklepenou novostavbou. Vzniklo zde kompletní zázemí pro zaměstnance (pokoje, kanceláře, denní místnost pro zdravotníky, kuchyňka s jídelnou, šatny se sprchami, WC, úklidové a technické místnosti), včetně garáží pro čtyři sanitní vozidla a ruční myčkou vozidel s napojením na odlučovač ropných látek. Nový objekt poskytuje dostatek místa nejen pro manipulaci a práci se zdravotnickými pomůckami, ale především disponuje potřebnými skladovými prostory.

Foto

Zdravotnická záchranná služba Ústeckého kraje poskytuje v současnosti přednemocniční neodkladnou péči z celkem 21 výjezdových základen v Ústeckém kraji. Nepřetržitý provoz je zajištěn 47 pozemními výjezdovými skupinami a jednou základnou letecké výjezdové skupiny v Ústí nad Labem.

V roce 2021 ZZS ÚK přijala, vyhodnocovala a řešila více než 148 tisíc tísňových volání, v průměru cca 406 přijatých tísňových volání za 24 hodin. Na základě těchto tísňových volání bylo následně realizováno více než 96 tisíc výjezdů ZZS ÚK za kalendářní rok, což činí průměr 263 výjezdů za den. Počet přijatých tísňových volání i počet realizovaných výjezdů ZZS ÚK každým rokem narůstá.

Video

https://www.youtube.com/watch?v=qrRtvde3nE8

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru