Historický spolek v Dubí křísí k životu dávno zapomenutá místa
Ptačí vrch s téměř dokončenou odpočinkovou obezdívkou a dobová fotografie výletníků na Ptačím vrchu z roku 1929. Foto: archiv spolku
Zajímavosti

Dubí – Zapomenutou slávu míst v Dubí, která v minulosti patřila k oblíbeným výletním cílům, případně nesou hodnotnou vazbu k lokální historii, se snaží obnovit Spolek historie města Dubí. Skupinka zhruba pěti lidí ve svém volnu mapuje, nachází a probouzí znovu k životu lokality, které už mnohdy nenajdeme ani na současných mapách. Nedávno například upravili vyhlídku na základech původního skokanského můstku a obnovili pomník Kreibich Stein u cesty na Barvář.

Posledním počinem spolku je zpřístupnění Ptačího vrchu a renovace tamního odpočinkového místa. „Rozhodli jsme se, že zpřístupníme jedno z nejhezčích, turisty kdysi hojně navštěvovaných míst první republiky, Ptačí vrch, zvaný dříve Vogelherd,“ informuje zakladatel spolku Jiří Kašpar. Jak dodává, Ptačí vrch se nachází nedaleko lázní, u jedné z lázeňských vycházkových tras.

Místo v průběhu let pod náletovým porostem téměř zmizelo a z původního buku s kamennou obezdívkou, který tu stával, zbyl jen pařez. „Vysekali jsme přístupovou cestu, odstranili nálety a instalovali vrcholový kámen. Většina plošiny už je vyčištěná a obezdívka, která zároveň sloužila k posezení a odpočinku turistů, je z velké části dokončená.“ Nadšencům dubského spolku se podle Kašpara podařilo v rámci obnovy Ptačího vrchu dokonce objevit část původní cesty, která sem vedla od Barváře.

Informace o zmizelých a zapomenutých místech hledají členové spolku, ve starých materiálech, pohlednicích, mapách. Také ale na základě informací, které jim poskytnou zdejší pamětníci. O ptačím vrchu se například dozvěděli z článku, vydaného před devadesáti lety. Ten pojednával o výletu turistů z Litvínova právě na Ptačí vrch v Dubí. „Zajistili jsme opětovné vyznačení Ptačího vrchu i na portálu mapy.cz a brzy se v mapě objeví i vyznačená cesta. Na vrchol chceme ještě instalovat informační ceduli s dobovými fotografiemi,“ dodává k zatím poslední akci spolku Jiří Kašpar.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru