V teplickém muzeu lákají návštěvníky do Českého středohoří
Z vernisáže
Zajímavosti

Teplice – Ve čtvrtek 12. září byla v Regionálním muzeu v Teplicích zahájená výstava s názvem České středohoří inspirující. Ve spolupráci s teplickým muzeem jí pořádá Spolek přátel Českého středohoří z Bílky pod Milešovkou. Výstavu zahájila vedoucí organizačního oddělení muzea Eva Klášterková, která mimo jiné poděkovala za zapůjčení děl od autorů i majitelů soukromých sbírek.

Úvodního slova se ujal člen jmenovaného spolku a garant výstavy architekt Ivan Nosek. „Jeden literát kdysi napsal krásnou knížku Magická Praha. Já si myslím, že tento název se dá přenést i do tohoto kraje a můžeme s klidem říkat Magické České středohoří. Jedná se o území typograficky velice zajímavé. Inspirovalo řadu umělců už v minulosti, například Máchu, ale také přírodovědce Alexandra Humboldta, kterému by letos bylo 250 let.“

Ivan Nosek zmínil začátky Spolku přátel Českého středohoří, které sahají do poloviny osmdesátých let minulého století. Spolek založili lidé z Bílky ve snaze zkulturňovat své okolí. V devadesátých letech plánovali vystavět v Bílce novou kapličku a obnovit tamní náves. „Trvalo to poměrně dlouho. Chyběly finanční prostředky, sakrální stavby se tenkrát moc nenosily. V roce 2000 se ale výstavba podařila.“ Kaplička v Bílce vznikla podle návrhu architekta Noska. Na vnitřní výzdobě kaple se podílel jeho přítel, sochař Jan Koblasa. Nosek byl za kapli oceněn v soutěži Ústeckého kraje Stavba desetiletí.

1309iktp11

Žáci ZŠ a MŠ Žalany při recitaci básní Věry Bartoškové a Jany Haasové

S Koblasou vytvořili také 14 monumentálních soch, které se nacházejí v různých částech Středohoří. „Při konzultaci s litoměřickou diecézí jsme se mimo jiné dozvěděli, kolik drobných sakrálních staveb lidé z krajiny kradou. Tak jsme se rozhodli, že ty sochy uděláme takové, aby se ukrást nedaly. Je to celkem 63 tun kamene ve 14 sochách. A ty už vážně jen tak někdo do auta nenaloží,“ podotkl se smíchem Nosek. Dalším záměrem spolku bylo vybudování informačního centra Českého středohoří v Bílce, což se nepodařilo. Nicméně spolek vyvíjí řadu dalších aktivit. „Jsem velice rád, že mohu spolupracovat s Regionálním muzeem v Teplicích. Tohle už je třetí výstava, kterou společně děláme a ta spolupráce je excelentní,“ zdůraznil Nosek.

1309iktp2

Jedno z vystavených děl: Krajina se třemi stromy od Františka Hory

Krajina Českého středohoří motivovala i řadu básníků. Kromě zmíněného Hynka Máchy se její líbezností inspirují také současní tvůrci. Na vernisáži proto zazněly i básně autorek Věry Bartošovské a Jany Haasové, které přednesli žáci ZŠ a MŠ Žalany, pod vedením učitelky Miroslavy Tkáčové. Výstava věnovaná Středohoří prezentuje díla známých umělců, z nichž někteří již nežijí. Představuje práce malířů, grafiků i fotografů, které Středohoří přitahovalo a přitahuje svojí malebností, rozmanitostí a energií. Výstavu si můžete prohlédnout do 3. listopadu každý všední den vyjma pondělí od 12-17 hodin a o víkendech v době od 10-12 a od 13-17 hodin.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru