Ohníč – Ohníčským se podařilo v loňském roce zrekonstruovat rozpadající se kapli Panny Marie v Dolánkách. Podle starostky Lenky Brandtnerové byla kaple opravená s pomocí dotace Ministerstva zemědělství ČR, o kterou v Ohníči požádali v roce 2017.

Rekonstrukce probíhala od září 2017 do července loňského roku a letos přihlásilo vedení obce památku do 11. ročníku národní výstavy Má vlast cestami proměn. Tam soutěží o přízeň veřejnosti ještě s dalšími čtyřmi projekty z Ústeckého kraje.

Dolánky jsou malou částí Ohníče. Trvale tu žije jen něco kolem dvacítky obyvatel. Kapličku tady nechal postavil kolem roku 1820 tehdejší majitel dnes již nefunkčního mlýna, mistr Josef Lachner jako upomínku na tragické úmrtí dítěte. Po válce, kdy mlýn opustili poslední obyvatelé, začala kapličká chátrat. Obec se několikrát pokoušela o získání financí na její opravu. „Po několika neúspěšných pokusech se nemožné stalo skutečností. Obec dotaci na opravu kaple získala. Měli jsme velké štěstí na uměleckého štukatéra pana Kalibu, kterému patří obrovské díky. Jeho šikovné ruce daly kapli Panny Marie v Dolánkách současnou podobu,“ uvádí k rekonstrukci starostka obce. Znovu vysvěcená byla dolánská kaple v srpnu 2018. Opravený objekt, který stojí ve stínu památkově chráněných lip, dnes slouží jako odpočinkové místo.

0907promeny1

Dalšími projekty Ústeckého kraje, které najdete v národní soutěži Má vlast cestami proměn, jsou projekty z Hrobčic, Lovečkovic, Mnichovského Týnce a Ústí nad Labem. V době prázdnin se mohou stát i zajímavými tipy na výlety. Vedení Hrobčic přihlásilo zrekonstruovanou obecní studnu, za Lovečkovice bojuje o přízeň mezi 110 kandidáty Obecní minimuzeum, Mnichovský Týnec přihlásil projekt Rekonstrukce pomníku padlým a Ústí nad Labem projekt s názvem Zanádraží.

0907promeny2

Pokud chcete hlasovat o nejlepší proměnu 2019-2020 a některému z projektů dát svůj hlas, můžete tak učinit až do 30. března příštího roku. Vítěze vyhlásí organizátoři při zahájení dalšího ročníku výstavy v Praze na Vyšehradě 25. dubna 2020. Hlasujte tady: http://www.cestamipromen.cz/hlasovani

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru