Sanitka s rodící ženou uvízla na náledí, miminko ale nepočkalo
Foto: ZZS Karlovarského kraje
Zajímavosti

Karlovarský kraj – Příběh plný napětí, emocí a se šťastným koncem. To také přinesla ledová kalamita, která se od pátečního rána snášela na západ a severozápad naší země. Svěřili se s ním záchranáři ze Zdravotnické záchranné služby Karlovarského kraje.

V pátek v půl osmé ráno se mezi ostatními tísňovými výzvami ozvalo další zvonění. Operátorka Naďa přijímá hovor a zjišťuje, jak může záchranka pomoci. Na druhém konci se ozve mužský hlas „Dobrý den, žena mi asi začala rodit, má kontrakce“.

Porod není pro záchranáře nikdy jednoduchý. Ve většině případů však stihnou rodičku dovézt do zdravotnického zařízení a porodí až tam. Kontrakce byly po 5 minutách a plodová voda neodteklá. Řidič-záchranář Rosťa a záchranářka Jana na místo dorazili po 5 minutách od volání otce.

„Zdálo se, že maminku opět do nemocnice stihneme dovézt, byla to necelá půlhodinka. Počasí tento plán ale překazilo. V půlce cesty do chebské nemocnice zůstala záchranka zablokovaná na nesjízdné silnici. Miminko však trvalo na tom, že už chce přijít na svět a tak se porod rozjel. Když je porod v běhu, přivolávají si záchranáři na místo lékaře, což byla další komplikace. Lékařka s řidičem vyjeli záchranářům pomoci, ale i oni zůstali zablokováni, tentokrát na sjezdu z dálnice,“ přibližují okamžiky záchranáři.

Maminka začala rodit a záchranářům tak nezbylo nic jiného, než miminko porodit v sanitním voze. Záchranáři jsou na tyto obtížné situace připravováni tak, aby je uměli zvládat co nejsamostatněji a byli tak schopni zachovat chladnou hlavu i v takovýchto nestandardních situacích. Porod vedený záchranáři proběhl bezproblémově a na svět přišla zdravá holčička.

Zatímco výjezdová skupina RZP měla plné ruce práce s porodem, operátorka linky 155 měla plné ruce práce s tím, aby sehnala „sypač“, který přijede vyřešit nesjízdnou silnici. Bylo totiž nutné maminku i miminko co nejrychleji dopravit do nemocnice. „Přestože bylo o obě postaráno a holčička byla zabalena do termo-folie, nikdo nechtěl nic riskovat. Čekání se i přes rychlou odezvu „silničářů“ protáhlo, ale holčičku i maminku jsme zdravé a v pořádku předali personálu nemocnice,“ končí karlovarská záchranka příběh.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru