V největší nemocnici v kraji vznikla neonatologická klinika, studenti zde mohou uplatnit poznatky z univerzity
Neonatologická klinika je jedenáctou klinikou Krajské zdravotní v ústecké Masarykově nemocnici. Foto: KZ
Zajímavosti

Ústí nad Labem - Masarykovu nemocnici v Ústí nad Labem a ústeckou Univerzitu Jana Evangelisty Purkyně (UJEP) spojuje od 1. června 2018 již jedenáct klinik. Nově k současným deseti klinickým pracovištím přibyla Neonatologická klinika Fakulty zdravotnických studií Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem a Krajské zdravotní – Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem.

Jejím přednostou se stal MUDr. Patrik Hitka, Ph.D. Slavnostního aktu ustavení, které se uskutečnilo v lékařské knihovně Vzdělávacího institutu Krajské zdravotní se zúčastnili zástupci vedení Krajské zdravotní, Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, přednostové klinik a členové vedení ústecké UJEP a Fakulty zdravotnických studií (FZS).

„Krajská zdravotní a univerzita usilují o to, aby se ústecká Masarykova nemocnice stala nemocnicí univerzitního typu. Ustavování klinik jako společných pracovišť je v současnosti tou správnou, logickou cestou, jak mohou obě strany toto úsilí naplňovat. Krajská zdravotní vítá záměr UJEP postavit objekt pro Fakultu zdravotnických studií, proto jako jeden z mnoha dalších kroků směřujících k prohloubení vzájemné spolupráce pro něj poskytne pozemky přímo v areálu Masarykovy nemocnice,“ připomněl Ing. Jiří Novák, předseda představenstva Krajské zdravotní. Krátkou prezentací záměr univerzity vybudovat objekt FZS UJEP v areálu ústecké Masarykovy nemocnice shrnul Ing. Petr Fiala, generální ředitel Krajské zdravotní.

„Neonatologické oddělení, jehož působení ustavení kliniky předcházelo, loni – stejně jako společnost Krajská zdravotní – oslavilo deset let existence. A v posledních letech už takřka jako klinika působilo, protože na něm probíhala pregraduální a postgraduální výuka, i ve spolupráci s gynekologicko-porodnickou klinikou se pořádaly kongresy a semináře krajského, ale také republikového významu, jako jsou neonatologické či perinatologické dny,“ řekl Ing. Petr Fiala, který poukázal na spolupráci ústeckých specialistů s mosteckými kolegy. V České republice je pouze 12 perinatologických center, z nichž dvě jsou v Ústeckém kraji, jedno při neonatologické klinice v Ústí nad Labem, druhé v mostecké nemocnici. Obě tedy pracují pod hlavičkou Krajské zdravotní. „Jsme na ně hrdí a chceme je takto udržet,“ zdůraznil generální ředitel.

0306klinika

Neonatologická klinika je jedenáctou klinikou Krajské zdravotní v ústecké Masarykově nemocnici. Foto: KZ

„Ustavení každé kliniky považujeme za velmi důležité, protože naši studenti a studentky mají možnost uplatnit své poznatky získané studiem přímo v praxi zde v Masarykově nemocnici nebo v dalších nemocnicích Krajské zdravotní,“ osvětlil význam klinik pro Univerzitu J. E. Purkyně v Ústí nad Labem její prorektor doc. Ing. Martin Novák, Ph.D. „Na projektu přípravy nového objektu pro Fakultu zdravotnických studií přímo v ústecké nemocnici velice intenzivně pracujeme. Investiční část zahrnuje zhruba 360 milionů korun, což jsou velké peníze, které musíme získat z vládou schváleného projektu na obnovu Karlovarského, Ústeckého a Moravskoslezského kraje,“ dodal prorektor ústecké univerzity, který se připojil s poděkováním za práci celému týmu neonatologického oddělení a nyní již kliniky.

Doc. PhDr. Zdeněk Havel, CSc., děkan Fakulty zdravotnických studií UJEP ve svém vystoupení připomněl, jaké má klinika úkoly, a navázal: „V krátké době chceme akreditovat studijní obor pediatrické ošetřovatelství, tedy pro dětské sestry, a proto mě velice potěšilo založení této kliniky. Chci poblahopřát panu doktoru Hitkovi, který se stal přednostou neonatologické kliniky, přeji hodně úspěchu při jejím řízení a všem zaměstnancům hodně spokojenosti v práci. Naší fakultě a celé klinice přeji úzkou spolupráci při přípravě studentů oboru pediatrické ošetřovatelství.“

"Masarykova nemocnice je právem hrdá na své neonatologické oddělení, a nyní kliniku, protože výsledky jsou obdivuhodné. Cítím jako svou povinnost zaměstnancům oddělení za jejich práci poděkovat, za jejich každodenní boj o zdraví a životy našich nejmladších. Jsem si plně vědom toho, že prostory, ve kterých se oddělení nachází, jsou nedostatečné. Vzhledem k rekonstrukci pavilonů všech dětských oddělení jsme prozatím museli opustit koncept přítomnosti matek u miminek, který považujeme za naprosto nezbytný a zásadní. Věřím ale, že ve vizi přestavby a rekonstrukce Masarykovy nemocnice, která díky velké podpoře současného představenstva Krajské zdravotní a Ústeckého kraje probíhá, budeme moci rozšířit prostory novorozeneckého oddělení,“ řekl MUDr. Josef Liehne, ředitel zdravotní péče Krajské zdravotní – Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru