Teplice, ČR - V srpnu 2016 nahlásili hromadné propouštění čtyři zaměstnavatelé. Tento krok se dotkne 212 jejich zaměstnanců. Nejvíce lidí, které zaměstnavatelé v nadcházejících měsících propustí, pracuje v Plzeňském a Ústeckém kraji. V posledně jmenovaném je na tom nejhůře okres Teplice. Údaje zveřejnil Úřad práce ČR.

Ilustrační foto: Kelly B. / CC2.5

Zaměstnavatelé, kteří nahlásili v srpnu hromadné propouštění, mají své provozovny, kromě Jihočeského a Karlovarského kraje, ve všech regionech ČR. Nejvyšší počet zaměstnanců, kterých se toto opatření v následujících měsících dotkne, pracuje na Plzeňsku (100) a Ústecku (54). Z okresního hlediska jsou na tom nejhůře Rokycany, kde přijde o práci 91 lidí, a také Teplice. V tomto regionu rozdají zaměstnavatelé 52 výpovědí.

Firmy se chystají propouštět především v hutnictví, ve výrobě, v rozvodu elektřiny a ve výrobě nekovových minerálních výrobků. Z hlediska profesí se bude propouštění týkat zejména dělníků v polygrafii, technických a odborných pracovníků, obsluhy strojů a montážních dělníků.

„V hlášení, které zaměstnavatelé zaslali Úřadu práce ČR, avizovali výplatu odstupného podle zákoníku práce a podle délky odpracované doby. V rámci organizačních změn pak počítají s tím, že nabídnou propouštěným zaměstnancům jiné pozice v rámci pracoviště a poskytnou jim individuální i skupinové poradenství," uvádí generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková.

Mezi hlavní důvody, které vedly zaměstnavatele k přijetí tohoto opatření, patří organizační změny, restrukturalizace podniku nebo ztráta zakázek.

Co je hromadné propouštění?

O hromadné propouštění se jedná tehdy, pokud během 30 dnů dostane ve firmě s 20 až 100 zaměstnanci výpověď minimálně 10 lidí. V podniku se 101 až 300 pracovníky aspoň desetina zaměstnanců a ve společnosti s více než 300 zaměstnanci minimálně 30 lidí. Před tím, než dá zaměstnavatel výpovědi jednotlivým zaměstnancům, musí o svém záměru písemně informovat, a to nejpozději 30 dní předem, odborovou organizaci, radu zaměstnanců a také příslušnou krajskou pobočku ÚP ČR podle místa činnosti firmy. Ve zprávě je firma povinna uvést důvody a termíny hromadného propouštění, celkový počet zaměstnanců a zároveň počet a profesní složení lidí, kterých se bude propouštění týkat. V neposlední řadě musí informace obsahovat i údaje o odstupném, případně dalších právech takto postižených pracovníků. Současně musí zaměstnavatel předložit návrh kritérií, na jejichž základě proběhne výběr těch, kteří dostanou výpověď.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru