OBRAZEM: Využili jste v sobotu příležitost svézt se historickým trolejbusem?
Jízda historického trolejbusu. Foto: Ilona Kaulfuss
Teplice

Teplice – Trolejbusová doprava v Teplicích má za sebou sedmdesát let svého provozu. V sobotu 10. září proto mohli obyvatelé města potkat v rámci oslav v ulicích historické trolejbusy, a dokonce se s nimi svézt. Jízdy historickými, ale i současnými vozy byly pro veřejnost zdarma. Začínaly i končily ve stanici U Nových Lázní a jezdily od 10. do 16. hodiny. Kromě nostalgických jízd byla na programu oslav i řada doprovodných akcí, zejména pro děti.

První úsek trolejbusové trati v Teplicích byl zprovozněný 1. května roku 1952. Trať tehdy vedla od vlakového nádraží přes náměstí E. Beneše do Šanova a Jankovcovou ulicí zpět k nádraží. Do té doby byly Teplice protkané sítí tramvajových tratí. Tramvaje v centru města byly v roce 1956 zrušeny a zcela nahrazeny trolejbusovou dopravou. Tramvaje ale z města úplně nezmizely. V 60. a 70. létech dopravovaly cestující ještě například do Dubí nebo Újezdečku.

Prvními trolejbusy v Teplicích byly vozy Škoda 7Tr, po kterých se v ulicích objevily i Škoda 8Tr a 9Tr. V 90. letech přibývaly ve vozovém parku teplické městské hromadné dopravy trolejbusy Škoda 14Tr a kloubová Škoda 15Tr, které postupně z provozu vyřadily legendární „devítky“. Poslední Škoda ve verzi 9TrHT28 se naposledy objevila na trase v roce 1993. V současné době jezdí tento typ trolejbusu s evidenčním číslem 105 pouze nostalgické jízdy. Objevil se společně s dalšími historickými vozy i na sobotních oslavách.

Foto

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru