Kriminalisté, kteří odhalili "amerického vojáka". Foto: Jitka Fárová
Teplice

Ústecký kraj - Výslechy, domovní prohlídka, kontroly dokumentů, telefonátů nebo bankovních účtů. Stovky hodin doslova mravenčí práce mají za sebou kriminalisté z Loun. Těm se totiž podařilo téměř nemožné. V těchto dnech zatkli muže, který údajně pod smyšlenými jmény a povoláním zneužíval důvěru lidí a vylákal z nich nemalé peníze. Kriminalisté mají podezření, že cizinec žijící v Brně, je součástí organizované skupiny, jejíž členové jsou v zahraničí.

Kriminalisté z oddělení hospodářské kriminality momentálně prověřují podezření ze spáchání trestného činu podvodu, podle vyhodnocení dostupných informací byla způsobená škoda vyčíslena na bezmála 1,9 milionu korun.

V souvislosti s výše zmíněným prověřovaným trestným činem podvodu již lounští kriminalisté obvinili z trestného činu legalizace výnosů z trestné činnosti jednoho občana cizího státu.

JEDNA Z OBĚTÍ JE ŽENA ZE ŽATCE

Případem se kriminalisté začali zabývat poté, co se na ně jako první obrátila jedna žena ze Žatce. Vyšetřování nakonec ukázalo, že obětí bylo 5, jsou to jak ženy, tak i muži. Ti cizinci postupně posílali různé částky, od 23 tisíc korun až do 950 tisíc.

Počet obětí nemusí být konečný.

JAK VŠE PROBÍHALO?

Cizinec z Nigérie, který měl povolení k pobytu v ČR, postupoval vždy stejně. Podle policie měl postupně získávat důvěru oslovených osob navozením pocitu náklonosti, lítosti a empatie. Komunikace vždy probíhala v rodném jazyce poškozené osoby, a to prostřednictvím internetového překladače („lámanou češtinou“). Neznámý pachatel se měl představovat jako lékař, americký agent, voják či vojačka nebo advokát s použitím různých jmen. Následovaly smyšlené příběhy o převodu dědictví, kauci na propuštění z vězení, nebo obstarání mezinárodní zásilky, a poté mělo docházet k vylákání a převodu peněžních prostředků.

Dotyčný cizinec si měl podle zjištění policistů nechávat přeposílat finanční prostředky získané podvodným jednáním na svůj bankovní účet a část z nich pak přeposílat dále. Tímto způsobem byl zjištěn celkový prospěch ve výši téměř 800 tisíc korun. "Z této částky se nám na jeho účtě se nám poradilo zajistit 216 tisíc korun," uvedl na tiskové konferenci zástupce ředitele Územního odboru Louny Petr Molnár.

V rámci trestního řízení bylo provedeno několik desítek výslechů a domovní prohlídka. Jedním z dokumentů, který policisté objevili, byl certifikát s jménem, pod kterým cizinec také vystupoval. Smyšlených jmen ale používal prý více. "Při domovní prohlídce se nám poradilo zajistit potřebné množství důkazů podobě počítačové techniky a různých dokumentů. Soudce akceptoval návrh státního zástupce a rozhodl o vzetí obviněného do vazby," sdělila komisařka Lucie Urbánková.

V případě prokázání viny hrozí muži za toto jednání trest odnětí svobody až do výše šesti let.

TK2

Certifikát se smyšleným jménem. Zdroj: Policie ČR

DOPADNOUT PODVODNÍKY NENÍ JEDNODUCHÉ

Výše popsanou trestnou činnost páchají v rámci celého světa dobře organizované skupiny cizinců. Peníze zpravidla putují na střední východ či do jižních zemí a z účelově založených kont jsou přeposlány do bank třetího světa, kde už je nelze dohledat. Samotné šetření věci zpravidla naráží na absenci mezinárodních smluv o policejní spolupráci u zúčastněných států, případně nedohledatelnost místa a toku peněz, odkud probíhala komunikace.

V této souvislosti opětovně nabádáme k obezřetnosti při komunikaci s neznámými lidmi.

POLICIE RADÍ A VARUJE

Abyste se nestali obětí seznamovacího podvodu, dodržujte následující rady:

  • dobře zvažte, zdali přijmete nabízené přátelství od neznámého člověka na internetu
  • dávejte si pozor na sliby týkající se vážného vztahu, zejména s osobou ze zahraničí
  • protistrana dokáže velmi citlivě působit zejména na osamělé osoby, milá slova, komplimenty, lichotky
  • bývají rozvedení nebo vdovci a touží po vážném a harmonickém vztahu
  • pachatelé jsou schovaní za identitou vzdělaného člověka např. lékaře, architekta, vojáka, různé specialisty apod.
  • předstírají intenzivní zájem o vaše soukromí, vědí, co osamělá žena potřebuje
  • své oběti zpracovávají sladkými slůvky několik týdnů i měsíců
  • po určité době přichází se svými požadavky a to formou finanční pomoci např. na proclení cenného balíčku, na lékařské ošetření, pomoc po okradení, investice do podnikání.

DŮLEŽITÉ!

  • neposílejte peníze nikomu, koho znáte pouze z virtuálního prostředí a nemůžete si ověřit jeho identitu, tito pachatelé vystupují pod falešnými profily a
  • jejich jediným cílem je vylákat z vás značné finanční prostředky
  • nesdílejte s nikým vaše intimní fotografie, mohou být později zneužity k vydírání.
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru