AKTUÁLNĚ: Dopravci zablokovali Česko kvůli cenám pohonných hmot. Doprava se zastavila i v Ústeckém kraji
Blokáda kruhového objezdu v Mostě u Matyldy. Foto: Oldřich Hájek
Teplice

ČR, Ústecký kraj - Na pondělí 14. března od 10 hodin dopoledne byla svolána protestní akce proti růstu cen pohonných hmot. Do té se zapojily stovky možná i tisíce kusů techniky českých dopravců po celé republice.

„Protestní akcí chceme vyjádřit také podporu Česmadu Bohemia (automobilové sdružení dopravců), které zaslalo vládě ČR požadavky dopravců, která je má dne 16.3. 2022 projednávat,“ uvedl disponent dopravy v Mostě Petr Michajlak.

BLOKÁDY V ÚSTECKÉM KRAJI

Protestní akce trvala dnes zatím jen 30 minut. V Ústeckém kraji bylo hned několik míst, kde blokády byly. Jednalo se například o silnici 1/13. V Mostě u Matyldy byl zablokovaný velmi frekventovaný kruhový objezd. Kamion a dvě větší dodávky znemožnily průjezdy a během chvíle se tak začaly tvořit dlouhé kolony. Auta stála ve dvou pruzích. Někteří řidiči se snažili najít místo, kudy by mohli vyjet, ale marně. Dalším blokovaným místem byl kruhový objezd u chemických závodů v Záluží. Blokovaná byla i část silnice v místě zúžení na cestě z Bíliny do Teplic.

POŽADAVKY DOPRAVCŮ NA VLÁDU

  • Zastropování cen nafty
  • Kontroly marží v distribučním řetězci
  • Snížení sazby spotřební daně z nafty o 5 Kč na litr na období od 17. března 2022 – 30. června 2022
  • Odpuštění sankcí za nezaplacení záloh na silniční daň k 15. dubnu a 15. červenci
  • Odpuštění sankcí za nezaplacení plateb DPH
  • Zvýšení záloh a změna valorizačních doložek ve smlouvách na dopravní obslužnost
  • Odklad leasingových a úvěrových splátek
  • Snížení sazby spotřební daně z nafty na 330 eur (asi 8 300 Kč) na 1 000 litrů
  • Úplné zrušení silniční daně i pro vozidla nad 12 tun

Pokud vláda nebude chtít přistoupit na podmínky dopravců, plánují daleko větší blokády ve velkých městech a dokonce blokády hraničních přechodů. „Na to je nás připraveno zhruba 1000 dopravců. Chceme tím vládě před jejím jednáním (16.3.) ukázat, že situace je opravdu kritická a je potřeba situaci bezodkladně řešit,“ dodal na závěr Petr Michajlak.

1403dopravci

Blokáda kruhového objezdu v Mostě u Matyldy. Foto: Oldřich Hájek

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru