Nakupte oblečení do zásoby, radí ekonomové! V Česku zdražuje nejrychleji od 90. let
ilustrační foto: CC0
Teplice

ČR - Ceny oděvů a obuvi v ČR loni poskočily nejvýrazněji od 90. let. Podle ČSÚ vzrostly o 6,5 procenta. Znatelně tak překonaly svůj nárůst z roku 2020, o 3,7 procenta, který byl přitom pro celé toto milénium, tedy pro období od roku 2000, rekordní.

Citelný růst cen oblečení a obuvi není nic, nač by byli Češi zvyklí. Vždyť v letech 2000 až 2013 ceny oděvů a bot soustavně, rok co rok, klesaly. Ta doba je ale pryč. Každopádně růst loňského roku, o uvedených 6,5 procenta, je něco zcela nezvyklého i na poměry posledních let. Snese to srovnání snad jen s vysoce inflační dobou části 90. let.

"Přitom ceny oblečení a obuvi porostou i letos, a ještě výrazněji. Obchodníci varují, že mohou podražit až o 20 procent. Řada z nich totiž stále doprodává – nyní v novoročních slevách – zásoby objednané třeba ještě před rokem, kdy ve světě panovaly mnohem nižší ceny. Opravdu výrazného zdražení se tak dočkají kolekce právě na rok 2022," vysvětluje ekonom Lukáš Kovanda.

Za zdražováním oděvů i obuvi stojí především „obvyklí podezřelí“. Tedy vzestup cen energií a problémy v mezinárodní přepravě. Promítají se ovšem i třeba výkyvy počasí.

"Příkladem je bavlna. Sucha v Texasu zhoršují vyhlídky její letošní sklizně. Kvůli drahým energiím, zejména plynu, zdražují hnojiva, pro jejichž výrobu je plynu potřeba. Dražší hnojiva dále prodražují pěstování a produkci bavlny. Navíc její přeprava z míst sklizně je stále dražší kvůli zdražujícím pohonným hmotám, rostoucím v důsledku zdražování ropy. Ropa tento týden uzavřela obchodování blízko maxim za celé období od roku 2014. Zdražující elektřina, jež zdražuje částečně v důsledku růstu cen plynu, pak prodražuje zpracování bavlny a samotnou výrobu třeba triček nebo džínoviny," uvádí Kovanda.

Na burze v New Yorku se bavlna, resp. termínové kontrakty na ni, prodávala v závěru tohoto obchodního týdne takřka nejdráže za uplynulé desetiletí. "Zvláště v případě oblečení typu spodního prádla či běžných triček nebo košil lidé v ČR neudělají chybu, když si nyní předzásobí – třeba právě v novoročních výprodejích," doporučuje ekonom.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru