Další opuštěné hrobky na městském hřbitově budou patřit městu
Zdroj: www.teplice.cz
Teplice

Teplice - Na městském hřbitově se nachází velké množství starých opuštěných hrobek, z větší části německých. Záměrem města je postupně převést některé tyto objekty do majetku města.

Vzhledem ke stáří staveb se na hřbitově každoročně provádí zabezpečení těch objektů, u nichž hrozí riziko ohrožení návštěvníků hřbitova nebo okolních hrobů či hrobek.

Část hrobek už byla do majetku města zařazena v předchozích letech. Například v roce 2020 převzalo statutární město Teplice do svého majetku 20 opuštěných hrobek a zároveň bylo vytipováno dalších 19 hrobek, o jejichž převzetí v prosinci na posledním zasedání rozhodli zastupitelé. V některých případech se jedná o cenné objekty, ať už historicky, architektonicky nebo esteticky a podle možností bude alespoň část z nich restaurována.

Restaurování jedné hrobky je poměrně nákladné - pohybuje se v rozmezí 90-120tis. Kč. Město každoročně uvolňuje z rozpočtu pro tento účel částku 150 – 200 tisíc korun, a opravit se tak podaří jednu až dvě hrobky za rok.

Například v roce 2020 se po restaurování velmi důstojné podoby dočkala hrobka významného architekta Gustava Adolfa Jirsche. I tak na hřbitově zůstává mnoho hrobových míst, o která se nikdo nestará, jsou zarostlá nebo dokonce nebezpečná.

„Hřbitov má být důstojným místem a sloužit žijícím, aby mohli vzpomínat na své předky. V případě, kdy už nejsou žijící, kteří by vzpomínali a hrobová místa akorát zarůstají lebedou, neplní hřbitov svojí funkci. A my se snažíme buď taková místa nabídnout k dalšímu využití nebo architektonicky zajímavé hrobky nebo hroby významných osobností a rodů opravujeme a udržujeme jako odkaz na teplickou historii.“, říká primátor města Hynek Hanza.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru