Od 1. ledna budou očkovací certifikáty platit jen 9 měsíců, posilovací dávka prodlouží jejich platnost na neomezenou dobu
Ilustrační foto
Teplice

ČR - Od 1. ledna 2022 dojde ke zkrácení platnosti očkovacích certifikátů na devět měsíců. Po očkování posilovací dávkou není platnost certifikátu v tuto chvíli omezena.

Ke zkrácení platnosti očkovacích certifikátů dochází na základě doporučení Evropské komise. Posilovací dávkou vakcíny se mohou rizikoví pacienti a osoby nad 60 let očkovat 5 měsíců po 2. dávce. Ostatní mohou posilovací dávku dostat po 6 měsících od očkování 2. dávkou. Osoby, které jsou očkované vakcínou Janssen, se mohou posilovací dávkou očkovat už po 2 měsících.

Tento týden byla spuštěna předregistrace posilovací dávkou pro všechny zájemce. V pondělí 13. prosince se v pražském obchodním domě Kotva otevře nové očkovací centrum, které zajišťuje Všeobecná fakultní nemocnice. Ministerstvo zdravotnictví tak reaguje na předpokládaný zvýšený zájem o očkování.

„Orgány Evropské komise vnímáme jako odbornou autoritu v oblasti vakcinace. Proto zohledňujeme její doporučení zkrátit platnost očkovacích certifikátů na devět měsíců. Posilovací dávka ještě násobí účinnost očkování. Prosím proto všechny, aby s podáním posilovací dávky neotáleli,“ popisuje důvod změny ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru