Už se objevily první hluboké mrazy, zima ale ještě nepřichází
Ilustrační foto
Teplice

Teplicko - V noci na neděli 10. října a v noci na pondělí 11. října teploty v České republice spadly až pod -10 °C. Mráz se však nevyhnul ani (velko)městům, resp. nížinám neboli polohám pod 400 m n. m. Padly desítky teplotních rekordů, některé i v západních a v severozápadních Čechách. Vzápětí se objevil první sníh, byť jen na hřebenech hor a často se ani nedržel. Poprašek se přechodně objevil na Pradědu anebo na Sněžce. Nicméně zima v pravém slova smyslu se zatím k moci nechystá, koneckonců je teprve polovina října čili meteorologického podzimu. Dlouhodobé výhledy nevylučují atakování hranice 20 °C, avšak důvěryhodnost dlouhodobých výhledů je srovnatelná s důvěryhodností českých politiků.

Na šumavské Jezerní slati během nedělního rána teploměr ukázal až -10,2 °C. Nižší teplota v Čechách, na Moravě a ve Slezsku naměřena nebyla. Mrazivé počasí sevřelo i Ústecký kraj. Příkladem stanice v Kopistech u Mosteckého jezera hlásila až -2 °C, a to jak v neděli, tak v pondělí. Rovněž Teplice prožily mrazivý úvod nového týdne, pondělní ráno nadělilo až -2 °C. Vlastně chybělo jen několik desetin stupně Celsia k překonání rekordu z roku 1975, který má hodnotu -2,3 °C. Historické záznamy se přepisovaly třeba v Doksanech, které prožily nejmrazivější 10. i 11. říjen, a to přinejmenším od roku 1961. Neděle přinesla až -2,8 °C, pondělí pak až -4,1 °C.

A co dál?

13. října: Příliv chladného a vlhkého vzduchu od severozápadu, tzn. ze Severního moře (Atlantického oceánu). Mraků po celý den celkem dost, přeháněk ale poskrovnu. Nejpravděpodobnější budou v Krušných horách s tím, že by byly vesměs dešťové. Taková kosa zkrátka ještě není a nebude. Nejvyšší odpolední teploty okolo 6 až 10 °C, nejnižší ranní teploty kolem 5 až 1 °C.

14. října: Severozápadní proudění se změní na západní. Jenomže jen dočasně. Už odpoledne znovu povane severozápadní větřík, resp. k nám bude proudit chladnější a vlhčí vzduch od severozápadu mezi další tlakovou výší nad Britskými ostrovy a rozsáhlou tlakovou níží nad severní Evropou. Oblačnosti hodně, ještě více než ve středu. Jinými slovy většinou zataženo, až k večeru/večer možná trošičku oblačnosti ubude, ale fakt jen trošičku. Ráno a dopoledne podle všeho sprchne, a to ve všech nadmořských výškách. Nejvyšší odpolední teploty okolo 7 až 11 °C, nejnižší ranní teploty kolem 7 až 3 °C.

Víkend by nemusel být úplně marný, ale ani počasově snový. Víkend probereme později.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru