Zdravotní ústav: Přibývá mladších pacientů s covidem od 10 do 19 let
Ilustrační foto: CC0
Teplice

Ústecký kraj - V Ústeckém kraji během neděle přibylo nejvíce pacientů připadajících na druhý víkendový den za posledních čtrnáct dní. Jednalo se o dvacet čtyři lidí. Co se týká variant covid-19 v České republice, situace je stabilní. Stále převládá varianta delta a její subvarianty. Dříve dominantní alfa už se vyskytuje jen zhruba ve 2% pozitivních vzorků vyšetřených metodou diskriminační PCR.

V období od 24. září do 8. října letošního roku má Národní referenční laboratoř k dispozici data z 8 304 provedených testů diskriminační PCR z celkem 82 laboratoří. Na základě analýzy těchto dat na variantu delta a její subvarianty připadá stále přibližně 95 % pozitivních vzorků. Dříve dominantní varianta alfa představuje už zhruba jen 2 % detekovaných případů.

„Pokud jde o věkového složení pacientů, přibývá mladších ročníků. V lednu až květnu byli nemocní především lidé od 40 do 49 let. Od června pak začala dominovat skupina nakažených mezi 20 až 29 lety a od srpna pozorujeme, že přibývá i nemocných mezi 10. až 19. rokem věku. Tento trend pravděpodobně odráží vliv očkování a také může souviset se sociálním chováním a vyšší společenskou aktivitou mladých lidí,“ vysvětluje ředitelka Státního zdravotního ústavu Barbora Macková.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru