Kostel sv. Apolináře v Modlanech je od května v majetku obce
Kostel sv. Apolináře patří od května do majetku obce. Foto: Ilona Kaulfuss
Teplice

Modlany – V rámci akce Noc kostelů 2021 se po dlouhé době otevřou pro veřejnost kostely na Teplicku. Jedním z nich bude i kostel sv. Apolináře v Modlanech, který je od letošního května v majetku obce. Církevní objekt na seznamu kulturních památek získala obec bezúplatným převodem od litoměřické diecéze.

V pátek 28. května se v jeho prostorách od 18 hodin rozezní skladby folkové kapely Skok. Součástí svátečního večera bude i symbolické předání klíčů od kostela.

Vedení Modlan už před časem vyjednalo s farností Modlany a litoměřickou diecézí odkoupení kostelních zahrad za cenu 125.600 Kč. Pozemky se nacházejí v lukrativní části obce a jejich odkoupením došlo podle místostarosty Petra Hubeného ke sloučení pozemků s novým dětským hřištěm v bývalém parku. „Můžeme tak realizovat vizi, kterou je využití pozemků pro odpočinek, kulturní akce, dětskou zábavu, ale také k získávání informací. Dominantou centra bude nový obecní úřad z bývalé fary a především kostel sv. Apolináře,“ uvádí místostarosta.

1805modlanykz2

Historickou faru čeká nákladná rekonstrukce, po které sem přesídlí obecní úřad. Foto: Ilona Kaulfuss

Kostel svatého Apolináře je dominantou modlanské návsi. Původní středověkou sakrální stavbu nahradila v 17. století raně barokní stavba. V polovině 19. století byl kostel zvýšen a přestavěn v klasicistním duchu. Nedaleko kostela se nachází bývalý hřbitov a fara. Od roku 1987 je kostel na seznamu kulturních památek.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru