Zimě přeci jen začíná docházet dech! Teploměry brzy ukážou až 15 °C
Brzy se můžeme těšit na růst teplot. Ilustrační foto: CC0
Teplice

Teplicko - Sobotní jarní rovnodenností oficiálně začalo astronomické jaro. Nicméně první jarní víkend byl pro Česko rekordně mrazivý – Šumava hlásila až -24,6 °C. V severozápadních a severních Čechách taková kosa nebyla, kvůli velké oblačnosti, pouze ojediněle bylo mezi -10 až -15 °C, a to v krušnohorských mrazových kotlinách. Jelikož ale počasí nepodléhá žádné vládě, která by jej uvrhla do nekonečného zimního „lockdownu“ (věnujme teď, prosím, pár sekund ticha češtině, jedné z mnoha obětí anglifikace), tak se již brzy můžeme těšit na citelný nárůst teplot.

„A přece se točí!“ řekl prý jednoho dne pan Galileo Galilei. Všichni víme, na co tím narážel – planeta Země není plochá, ani kostkatá nebo jinak prostorově zdeformovaná, ani v sobě neskrývá Slunce a samostatný vesmír. Severní polokoule planety Země se opět začíná naklánět ke Slunci, dny jsou znovu delší a delší než noci a vzduch se pomalu, ale jistě prohřívá a prohřívá. A tak chtě nechtě se blíží konec. Zimy, samozřejmě. V našich zeměpisných šířkách určitě, tedy dokud se nezastaví Golfský proud apod.

Co si pro Čechy připravil předposlední předvelikonoční pracovní týden?

23. března: Světový den meteorologie, vyhlášený na počest Světové meteorologické organizace, která vznikla 23. března 1950, bude v režii tlakové výše se středem přímo nad střední Evropou, resp. Alpami a blízkým okolím. Avšak kvůli končícímu přílivu vlhkého vzduchu ze Severního moře na obloze mnoho modrého odstínu nebude. Stejně jako srážek, ty se možná objeví, možná, jen v Krušných horách, a to ve formě sněhánek nebo „smíšenek“ (dle nadmořské výšky). Nejvyšší odpolední teploty okolo 5 až 8 °C.

24. března: Do poledne hodně mraků, poté se vyjasní a jasno bude nejen při západu slunce, ale i dlouho po něm. Srážkové úhrny nulové. Nejvyšší odpolední teploty okolo 10 až 13 °C, nejnižší ranní teploty kolem 3 až 0 °C.

25. března: V noci a ráno vymetená obloha, nebudeme-li počítat trochu té vysoké oblačnosti, v průběhu dopoledne se ale postupně zatáhne. Navzdory tomu pršet na 90 až 99 % nebude. Nejvyšší odpolední teploty okolo 11 až 14 °C, nejnižší ranní teploty kolem 3 až 0 °C.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru