Obce musí kvůli krizi škrtat. Omezení investic se nejvíce dotkne infrastruktury a kultury
Ilustrační foto
Teplice

ČR - Zaměstnanci agentury CzechInvest realizovali na přelomu roku 2020 a 2021 šetření mezi zástupci obcí s pověřeným obecním úřadem. Většina respondentů (83 %) z řad municipalit uvedla, že omezují investice ve své obci.

Více než polovina (69,5 %) dotazovaných zmínila, že omezení plánovaných investic se bude dotýkat technické infrastruktury, kultury (58,7 %) nebo sociální infrastruktury (26 %). Za další ze zasažených oblastí dotazovaní označovali cestovní ruch (21, 7 %), podporu podnikání (19, 6 %) či školství (17, 4 %).

Šetření se zúčastnilo 46 obcí s pověřeným obecním úřadem z 393 na území České republiky. Respondenti byli zastoupeni napříč všemi kraji. Druhá část průzkumu se týkala nevyužívaných objektů typů brownfield. Tyto lokality na svém území eviduje většina dotazovaných (80 %).

Více než polovina respondentů také uvedla, že o revitalizaci brownfieldu na svém území uvažuje, ale má projekt pouze ve fázi vize. „Chceme, aby měli zástupci obcí přehledné informace, jak využívat naplno potenciál těchto lokalit. Zároveň si uvědomujeme, že kvůli dopadům koronaviru mají omezené možnosti investovat. Proto plánujeme několik akcí, na kterých chceme ukázat, kde můžou hledat finanční podporu nebo jak spolupracovat se soukromým sektorem,“ říká ředitel agentury CzechInvest Patrik Reichl.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru