Sokoli se mohou usídlit ve výšce nad Proboštovem. Skupina ČEZ jim tam nabízí nové bydlení
Bývalý komín dnes slouží coby telekomunikační věž, a tak musel ornitolog vytahovat sokolí budku pomalu a postupně z ochozu na ochoz. Foto: ČEZ
Teplice

Proboštov – Lepší „bydlení“ nabízí nyní ČEZ Teplárenská ze Skupiny ČEZ sokolímu páru na nejvyšším ochozu komína (130 m) bývalé výtopny v Proboštově. Ten se zde pokusil v loňském roce zahnízdit v telekomunikační kabeláži, bohužel neúspěšně. Obě vejce byla zastydlá. Proto, aby se jim letos vedlo lépe a měli i větší klid, instaloval v úterý 23. února ornitolog Václav Bertan na ochoz sokolí budku vyplněnou keramzitem. Od roku 2011, kdy Skupina ČEZ začala aktivně spolupracovat s ornitology na záchranně vysoce ohroženého druhu sokola stěhovavého, spatřilo na ochozech komínů či chladicích věží světlo světa minimálně 95 mláďat.

„Proboštovský případ byl vlastně opakováním toho z roku 2010, kdy se na ochozu bývalého komína Elektrárny Tušimice rovněž pokusil zahnízdit v kabeláži pár vysoce ohroženého druhu sokola stěhovavého. Kdyby se mláďata tehdy vylíhla, byl by asi zapsán do sokolí Guinessovy knihy rekordů, neboť se o to snažil v neuvěřitelné výšce 280 metrů. Každopádně po objevení dávno opuštěných vajec jsme začali se Skupinou ČEZ úzce spolupracovat a v lednu 2011 jsme osadili chladicí věž v Tušimicích dvěma sokolími budkami. V jedné z nich ještě téhož roku pár úspěšně zahnízdil a vyvedl tři mláďata,“ zavzpomínal si ornitolog Václav Beran, jinak také zoolog a kurátor sbírky Muzea města Ústí nad Labem a výzkumný pracovník ALKA Wildlife, o. p. s.

Když na jaře loňského roku objížděl nejrůznější lokality s výškovými industriálními stavbami v Ústeckém kraji a tipoval, kde by mohl ještě sokol stěhovavý případně zahnízdit, komín bývalé výtopny ČEZ Teplárenské v Proboštově mu přitom padnul hned do oka. „A co bylo hlavní, sokola jsem tam i zahlédl! Při druhé návštěvě lokality samec opět seděl na ochozu. Pak odletěl a po čase se vrátil s potravou, kterou předal partnerce a hned letěl na pravděpodobné hnízdo zahřívat vajíčka. Podle jejich dalšího chování pak bylo jisté, že tam opravdu v kabeláži mají hnízdo,“ dodal ornitolog, který se již tehdy těšil, jak bude v dubnu kroužkovat první proboštovské a další „čezácká“ sokolí mláďata. Bohužel jak se ve finále ukázalo, dvě snesená vejce byla zastydlá.

2402cezpriprava

Horolezecká příprava před výstupem na nejvyšší ochoz komína bývalé výtopny ČEZ Teplárenské. Foto: ČEZ

„Takže nyní chceme opět matce Přírodě trochu pomoci tím, že sokolímu páru, stejně jako v případě ostatních lokalit Skupiny ČEZ v severních Čechách, připravím k zahnízdění budku. Dám ji na horní ochoz komína, aby měl klid. Tedy pokud se pár vrátí,“ doplnil Václav Beran s tím, že budka na ochozu zůstane, i kdyby se letos sokoli v okolí bývalé výtopny neobjevili. „Například v obou jaderných elektrárnách Dukovany a Temelín zely sokolí budky po dva roky od jejich instalace na ventilačních komínech prázdnotou, respektive se v nich zabydlely poštolky. Teprve v loni v obou poprvé zahnízdil sokol stěhovavý. Takže pokud se letos nad Proboštovem sokoli neobjeví, stane se budka určitě domovem pro pár poštolek. I ty jsou z čeledi sokolovitých, a přestože ještě nepatří mezi ohrožené druhy, je jich rok od roku méně.“

Že bude mít ze strany ČEZ Teplárenské sokolí pár klid je samozřejmostí. „Výtopna je vzhledem k naší moderní ekologické plynové kotelně postavené v Elektrárně Ledvice již mimo provoz, a tak díky záchraně ohroženého živočišného druhu má její komín i nadále smysluplné využit. S instalací budky pochopitelně počítáme už od doby, kdy byl sokolí pár objeven. Pokud letos sokol stěhovavý u nás zahnízdí, budou stejně jako vloni nájemci komína, konkrétně tři mobilní operátoři, informováni o vzniklé situaci. Případné plánované aktivity na ochozech tak budou muset nejdříve konzultovat s námi a hlavně s ornitologem Beranem. Stejně jako naši kolegové v elektrárenských lokalitách máme z výskytu sokola stěhovavého velikou radost a možná jako oni budeme mezi sebou uzavírat sázky, kolik samice snese vajec či kolik mláďat nakonec pár vyvede,“ uvedl Radim Sobotík, obchodní ředitel ČEZ Teplárenské.

V roce 2020 zahnízdilo na výškových objektech Skupiny ČEZ deset sokolích párů, tedy o tři více než v roce 2019. Podle ornitologa Václava Berana je to rekord, jímž se nemůže pochlubit žádná společnost v České republice, které rovněž na svých technologických stavbách umisťují sokolí budky pro dravce, jenž se rozhodl žít v industriální krajině. Unikum je to i v rámci Evropy. Ne všem párům se však podařilo vyvést mladé, a tak se jich vloni rozletělo do světa jen jedenáct. I to lze ovšem považovat za úspěch, zvláště když od roku 2011 spatřilo na ochozech komínů či chladicích věží v lokalitách Skupiny ČEZ světlo světa už minimálně 95 mláďat.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru