Antigenní test na vlastní kůži: Co cítíte, když vám zajede tyčinka do hlavy?
Antigenní test s negativním výsledkem. Foto: e-deniky.cz
Teplice

ČR - V Česku začalo měsíční hromadné testování obyvatelstva antigenními testy, které jsou schopné prokázat aktuální nákazu novým koronavirem. Potrvá zatím do poloviny ledna a můžete jej podstoupit jednou vždy každých pět dní.

Za provedený test neplatíte. Musíte mít ale kartičku pojištěnce, doporučována je s sebou také občanka. Do sítě testovacích míst jsou zapojeni také někteří praktici a ambulantní specialisté. Zda je mezi nimi i váš lékař, si ověřte zde nebo telefonicky a případně se objednejte. Testuje se také v nemocnicích Krajské zdravotní (KZ). Test bude zájemci proveden na základě objednání v rezervačním systému na webu KZ (najdete jej zde), který je pro antigenní testy obyvatelstva již nastaven. V Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem a Nemocnici Most bude stávající odběrové centrum rozšířeno o odběrový stan.

Jak takový test vypadá? Redaktor našich webů podstoupil antigenní testování v minulých dnech ještě před spuštěním plošných dobrovolných testů. Jde o proceduru na patnáct minut. I přes počáteční obavy je třeba říci, že rozhodně nejde o bolestivý úkon. Pro někoho ale může být lehce nepříjemný.

Po vyplnění formuláře zdravotní sestra zavede do nosu úzkou tyčinku. V tu chvíli jde asi o nejhůře vnímanou část testu, kdy cítíte spíše úlek a lechtání. Již testovaní lidé se ale shodují, že velmi záleží na zkušenostech a přístupu zdravotnického personálu. Zatímco někde zvládnete odebrání vzorku s úsměvem, jinde může ke konci vyhrknout i slza.

Po krátkém zakroucení tyčinkou na nosní sliznici je vytažena a po použití takzvaného pufrovacího roztoku je kapka se vzorkem aplikována na test. Ten vypadá obdobně jako různé domácí CRP testy, přirovnat se dá i k těhotenskému testu. Vidět jej můžete na naší fotografii.

Výsledek je známý za okamžik, nejdéle se uvádí patnáct minut. Pokud máte příznaky a pozitivní výsledek z antigenního testu, je to považováno za potvrzenou nákazu. Pokud antigenní test ukáže pozitivitu u člověka bez příznaků, musí nemoc potvrdit PCR test.

Antigenní testy jsou podle Ministerstva zdravotnictví rychlé, spolehlivé a dokáží rozeznat aktuálně nakažené.

Takže shrnuto: Jde o krátký „zákrok“, kterého se není třeba nijak obávat. Rezervační systémy se rychle plní. A ne, na tyčince opravdu není žádný čip. Testování rovněž není očkování. I to někteří lidé zaměňují.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru