Pronájem malých bytů v Ústeckém kraji za rok zlevnil o čtyři procenta, nabízí se jich více
O pronájem malých bytů je v Česku zájem. Zdroj: Sreality.cz
Teplice

Ústí nad Labem - Ústecký kraj zaznamenal snížení nabídkových cen malých bytů do 45 m2 určených k pronájmu. Průměr inzertních cen této kategorie nemovitostí dostupných Ústeckém kraji za poslední rok poklesl o 4 %. Vyplývá to z analýzy největšího českého realitního portálu Sreality.cz. Letos v červnu stál metr čtvereční bytu k pronájmu v Ústeckém kraji 190 Kč. Pro srovnání - průměrná cena za metr čtvereční byla v celém Česku letos v červnu 240 Kč.

Celkový počet nabídek na pronájem malých jedno a dvoupokojových bytů o ploše do 45 m2 zaznamenal na Sreality.cz v meziročním srovnání nárůst o 60 %. „Pro analýzu cen nemovitostí jsme se podívali na byty ve velmi dobrém stavu. U pronájmů tvoří takové nabídky bezmála devadesát procent,“ říká Šarlota Smutná, datová analytička Seznam.cz.

Z dat Sreality.cz vyplývá znatelný růst nabídky ve všech krajích. Největším skokanem se stala Praha, ve které se letos v červnu vystřídalo 4 500 nabídek, což je dvakrát více než ve stejném období loni. Velké přírůstky byly ještě například v Olomouckém, Jihočeském nebo Libereckém kraji. Pro srovnání - v celém Jihomoravském kraji se objevilo jen 1100 nabídek. I to je ale víc než loni v červnu. Podle Smutné nárůst nabídky malých bytů může souviset s odlivem řady zahraničních pracovníků a s faktem, že řada majitelů před epidemií nabízela zejména v Praze byty ke krátkodobým pronájmům prostřednictvím služby Airbnb a v posledních měsících volí naopak spíš dlouhodobější pronájmy.

Společně s nabídkou malých bytů se o ně zvýšil i zájem. „Zaznamenali jsme více něž pětinový nárůst uživatelů, kteří na našem webu hledali byty k pronájmu. Ještě více se zvedl počet jejich reakcí. Za celý červen se k inzerentům dostalo o polovinu více odpovědních formulářů než ve stejném období před rokem. Co se týče počtu zobrazení inzerátu za den, vedou u pronájmů nabídky v Libereckém kraji a v Praze,“ doplňuje Smutná.

Nejvíc klesla cena za pronájem v Praze a Karlovarském kraji

V rámci Česka pronájmy zlevnily v sedmi krajích a v dalších sedmi mírně vzrostly. K největšímu poklesu cen došlo v Praze a v Karlovarském kraji. Nabídkové ceny za pronájmy naopak stouply například v Jihočeském, Středočeském a Zlínském kraji.

Lidé se zajímají i o koupi mikrobytů. Těch je nyní v nabídce větší počet

V meziročním srovnání je zajímavá speciální kategorie mikrobytů s plochou do 20 m2. Těch bylo mezi nabídkami k pronájmu na Sreality.cz loni v červnu jen 250, letos jejich počet narostl o 60 %. Nejvíce nejmenších bytů na pronájem najdeme v Praze, kde se počet těchto inzerátů oproti loňsku dokonce zdvojnásobil.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru