Tropické počasí si vezme pauzu. Avšak brzy se vrátí
Ilustrační foto: CC0
Teplice

Mostecko - Přelom víkendu a nového pracovního týdne byl v Česku tropický, protože na několika místech rtuť teploměru překročila hranici 30,0 °C. Jedním z těch míst byly v neděli Teplice, které naměřily 30,1 °C (stejně jako Doksany). Rekord pro 16. srpen ohrožen nebyl, v roce 1974 v Teplicích bylo 34,9 °C. Pondělní nejvyšší odpolední teploty se velmi podobaly těm nedělním, v Ústeckém kraji se zastavily nejčastěji mezi 29 až 30 °C. Teplý byl také večer, Děčín ve 22 hodin hlásil 22,7 °C, nejvíce v celé republice (druhá byla východočeská Čáslav s 22,5 °C a třetím byl Most s 22,1 °C).

Pondělí mnohde doprovodily bouřky a déšť. Ojediněle napršelo opravdu hodně, třeba v Železné Rudě na Šumavě se dočkali něco málo přes 40 mm srážek (1 mm = 1 litr vody na metr čtvereční). Severozápadním Čechám se, jak bývá zvykem, dešťové kapky vyhnuly. S výjimkou Nové Vsi v Horách, kde při večerní bouřce za hodinu spadlo 15 mm, se srážkové úhrny pohybovaly převážně mezi 0 až 2 mm.

Tak jako tak se zatáhlo a trochu ochladilo. Ale jen dočasně, tropy ještě neřekly své poslední slovo...

ÚTERÝ 18. SRPNA

Dominantním odstínem na úterní obloze bude bílá a šedá. A nepřekvapí přeháňka anebo bouřka. Nejvyšší odpolední teploty okolo 23 až 26 °C.

STŘEDA 19. SRPNA

V nočních a ranních hodinách ubude oblačnosti, hlavně v západní části Ústeckého kraje, někde se proto dočkají slunečních paprsků. Poté zase mraků přibude, ale pršet z nich s největší pravděpodobností nebude. K večeru/večer se postupně vyjasní a v noci na čtvrtek budou vidět hvězdy i Muskův družicový vláček. Nejvyšší odpolední teploty okolo 24 až 27 °C, ráno v minimu kolem 16 až 13 °C.

ČTVRTEK 20. SRPNA

Předposlední čtvrtek prázdnin a meteorologického léta 2020 se sluncem šetřit neplánuje. Díky tlakové výši se středem přímo nad Českem se můžeme těšit na modré nebe, jen sem tam se objeví nějaký ten mráček, a nejvyšší odpolední teploty okolo 27 až 30 °C. Ráno v minimu kolem 17 až 14 °C.

Prozatím to vypadá, že 21. srpen bude nejteplejším dnem do konce roku – v přílivu teplého vzduchu od jihozápadu až jihu by se teploty měly vyšplhat na 31 až 34 °C.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru