Mraky se vrací. Srpen utne sérii sluncem zalitých a teplých dnů
ilustrační foto: CC0
Teplice

Ústecký kraj - Před smrtí se uleví, říká se. Léto stárne, to meteorologické již brzy vstoupí do posledního měsíce svého bytí. Navzdory tomu nám v těchto dnech dopřává nejen maximum slunečních paprsků, ale i tepla. Nicméně...

Úterý se podle očekávání stalo zatím nejteplejším dnem roku 2020. Rtuť v Česku podle očekávání zamířila až k 36 stupňům, v Dobřichovicích u Prahy naměřili 35,6 °C a v Kralupech nad Vltavou 35,5 °C. Teploměry v severozápadních Čechách podle očekávání ukázaly nejčastěji 31 až 33 °C. To je dost, ale ne natolik, aby padaly rekordy.

Ústí nad Labem se 28. července 1994 dočkalo 36,4 °C, Teplice 28. července 2013 zaznamenaly 37,1 °C, na Chomutovsku 28. července 2013 bylo 35,9 °C, Děčín 28. července 1994 čelil 36,0 °C, Žatec se 28. července 1994 rozpálil na 37,0 °C, do Varnsdorfu 28. červenec 2013 přinesl 35,3 °C – stejně jako na střechu Českého středohoří, Milešovku.

Ve světě počasí nic netrvá věčně, slunečné oblohy a letních až tropických teplot nevyjímaje. Co je nám souzeno v nadcházející přítomnosti?

PÁTEK 31. ČERVENCE

Také poslední červencový den si přivlastní tlaková výše se středem nad Dánskem, Německem, Polskem a v neposlední řadě Českem. Nečeká nás proto nic nevého. Nebudeme-li brát v potaz nevelké množství oblačnosti vysokého patra, prožijeme další slunečný den. I teplý, odpoledne se teploty vyšplhají na 27 až 29 °C, ráno spadnou k plus minus 15 až 13 °C.

SOBOTA 1. SRPNA

Jak červenec skončí, tak srpen začne. A postará se o to výše zmíněná tlaková výše, která už sice popojde k severovýchodu, avšak ne tak moc, aby ztratila kontrolu nad děním v našich končinách. Čili se můžeme těšit na další nádherný den. Navíc s přídomkem sobotní, takže ideální podmínky na to vystavit špe... svaly a přijímat vitamin D v ryze BIO kvalitě. Nejvyšší odpolední teploty okolo tropických 30 až 32 °C, ojediněle až 33 °C (na severu Ústeckého kraje okolo 28 až 30 °C), ráno v minimu kolem 16 až 14 °C.

NEDĚLE 2. SRPNA

Z Německa kolikrát nepřichází nic dobrého – ve smyslu počasovém. V neděli to budou mraky. Zmiňovaná tlaková výše se totiž přesune nad východní Evropu a uvolní prostor studené frontě. Zpočátku, konkrétně v noci, to ještě vypadá na jasnou oblohu, ale během ranních hodin se od západu zatáhne a ve zbytku dne už neroztáhne. Nepřekvapí přeháňky a bouřky, spíše to druhé, ale pořád bude teplo – v maximu okolo 27 až 29 °C, sem tam až 30 °C, v minimu kolem 21 až 19 °C (někde tak prožijí tzv. tropickou noc, před studenou frontou holt bývá nejhůře).

PONDĚLÍ 3. SRPNA

Nový týden by nás měl přivítat oblačnou až zataženou, spíše zataženou oblohou a za hranicemi Ústeckého kraje i srážkami. Severozápadní Čechy by bohužel měly být nejsušším místem Česka. Ale pondělí je daleko... Nejvyšší odpolední teploty pravděpodobně okolo neletních 22 až 24 °C, ráno v minimu kolem 18 až 16 °C.

A pozor – nahlédneme-li do lógru, zjistíme, že bysme, pardon, že bychom od čtvrtka, minimálně do neděle, měli čelit vlně veder, resp. teplotám mezi 30 až 34 °C. Že by horký srpen?

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru