V teplické galerii si můžete dopřát skutečnou grafickou lahůdku
V Galerii Zahradní dům můžeme spatřit díla více než dvaceti významných českých grafiků. Foto: Ilona Kaulfuss
Teplice

Teplice – Další z rozměrných výstav, pořádaných Galerií Zahradní dům Teplice, byla zahájená ve středu 24. června. Výstava nese název Figura a prezentuje díla členů jednoho z nejstarších výtvarných uskupení u nás, Sdružení českých umělců grafiků HOLLAR. Středeční vernisáž zpříjemnilo vystoupení tria Marie Červová (klavír), Kateřina Ondryášová (zpěv) a Vítek Kojzar (tahací harmonika). V jejich podání zazněly tři šansony od Edith Piaf. Na zahájení výstavy dorazili někteří z autorů, sešly se zde desítky příznivců výtvarného umění a z vedení města přišel akci podpořit náměstek teplického primátora, Jiří Štábl.

V úvodu vernisáže vystoupil člen sdružení HOLLAR, Jan Kavan. Zmínil historii realistického zobrazování lidského těla, nosné osy, která propojuje vystavená díla. Zdůraznil, že se diváci mohou seznámit s klasickou kresbou a technikami, které jsou mnohdy pojaté překvapivou formou. Na výstavě jsou prezentovaná díla od 70. let minulého století a zastoupené práce členů sdružení od nejmladších po nejstarší. V projevu Jana Kavana zazněla mimo jiné i výtka směrem k prosazování nekonkrétnosti v zobrazování lidské figury při výběru děl na výstavy jednotlivými kurátory.

2906holar2

V Galerii Zahradní dům můžeme spatřit díla více než dvaceti významných českých grafiků. Například již zmíněného Jana Kavana, Petra Hampla, Ladislava Kuklíka, Jaroslavy Pešicové, Heleny Horálkové, Pavla Piekara, Jiřího Anderleho, Evy Haškové, Jiřího Brázdy, Jiřího Sozanského a dalších. Sdružení HOLLAR bylo založené už v roce 1917 a je nejvýznamnějším sdružením, které se podílelo na utváření moderní české kultury, zejména volné umělecké grafiky. V seznamu jeho dřívějších členů najdeme taková jména, jako byli Max Švabinský, Viktor Preissig, František Kupka a další. Výstava Figura, kterou můžete zhlédnout v Zahradním domě do 30. srpna, je tak jedním z nejzajímavějších projektů letošní výstavní sezóny. Navštívit ji můžete denně, kromě pondělí, od 11 do 17 hodin.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru