Nákaza nevymizela, řeší se lokální ohniska. Na konci měsíce bude 9 430 potvrzených případů
Plošné testování zaměstnanců Dolu Darkov. Foto: Armáda ČR
Teplice

ČR - Epidemii zvládá Česká republika nadále velmi dobře. Sledování dopadu rozvolňování opatření neukazuje na žádné plošné negativní jevy. Vlna rozvolnění 11. května se na křivce epidemie neprojevila. Prioritou je nyní spuštění systému včasného varování a především včasný záchyt lokálních ohnisek infekce. Z nemoci covid-19 se uzdravilo již 66 % nakažených osob.

„Česká republika se řadí k zemím, které zvládly epidemii koronaviru velmi dobře. Aktuálně počet uzdravených pacientů nadále roste a naopak klesá počet hospitalizovaných. Nesledujeme žádné plošné negativní trendy a můžeme konstatovat, že rozvolnění 11. května se výrazně plošně neprojevilo. Naší prioritou je proto nyní včasný záchyt lokálních ohnisek infekce. A to nejen v rámci regionů republiky, ale zaměříme se také na sledování rizikových skupin v rámci jednotlivých profesí. Udržíme-li pod kontrolou lokální ohniska, nebude žádný důvod k plošným opatřením,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Podle odhadu pod 10 tisíc nemocných v květnu

Podle prediktivních modelů Ústavu zdravotnických informací a statistiky bude k 31. květnu v Česku kumulativně přibližně 9 430 laboratorně potvrzených případů koronaviru. S dalšími nasbíranými daty bude docházet k zpřesňování modelů. „Model neidentifikuje zvýšené riziko nákazy v souvislosti s uvolňováním. V tuto chvíli pouze 13 okresů překročilo hranici 100 nakažených pacientů na 100 tisíc obyvatel. Většina obcí nezaznamenala žádného nakaženého pacienta,“ uvedl ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

2505testovaniarmy2

Plošné testování zaměstnanců Dolu Darkov. Foto: Armáda ČR

Na základě aktuálních dat došlo k aktualizaci klíčového parametru stavového modelu, kterým je tzv. reprodukční číslo. To znázorňuje průměrný počet osob, které nakazí 1 nakažená osoba. Aktualizovaná predikce počítá s číslem R v hodnotě 1,08. Celorepublikový odhad reprodukčního čísla je však výrazně ovlivněn lokálně zasaženými oblastmi, jako je Praha nebo Karviná. Vyjmutí těchto oblastí z analýzy má číslo R hodnotu 0,77, což nesvědčí o plošném zhoršení situace. „V posledních dnech bylo ohniskem Chebsko, Prostějov, několik lokalit v Praze, Mělnicko a v neposlední řadě Karviná / Darkov. Podstatné je, že všechna ohniska byla včas podchycena a nedošlo k žádnému nekontrolovanému šíření,“ doplnila hlavní hygienička České republiky Jarmila Rážová.

„Aktuální epidemiologická situace je velmi pozitivní. Je ale nutné začít se připravovat na podzimní epidemii chřipky. V České republice je proočkovanost pod průměrem. Je tedy klíčové zaměřit aktivity na její zvýšení,“ zdůraznil ministr Vojtěch.

„Je třeba říci, že nákaza koronavirem z populace nevymizela, nadále dochází k šíření v ohniscích lokálního rozsahu. Naší prioritou je nyní vybudování systému včasného varování, abychom epidemii právě v ohniscích zavčas zachytili. Budeme nadále sledovat rizikové provozy, aktivity a profese, mezi které se řadí například zdravotníci, administrativní pracovníci, pracovníci v gastronomii a další. Dále budeme pečlivě sledovat situaci také na meziregionální úrovni a mezi zranitelnými skupinami obyvatel,“ uvedl ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru