MAPA ZADLUŽENOSTI: Průměrný dluh Severočechů dále klesá, zhorší se to teď s pandemií?
Zdroj: KRUK Česká a slovenská republika
Teplice

Česká republika – V porovnání s rokem 2018 se loni opět mírně snížil průměrný dluh českých dlužníků – zhruba o 500 korun na 28 000 korun. Stejně jako v předchozím roce mají dluhy stále spíše muži (57 % dlužníků), kteří si také půjčují větší částky (v průměru skoro 30 000 korun). Analýzy společnosti KRUK Česká a Slovenská republika (KRUK), která se zaměřuje na správu pohledávek finančních ústavů a korporátních zákazníků, během posledních sedmi let ukazují pozvolné snižování zadluženosti Čechů.

Nejvíce Čechů s dluhy pochází z Moravskoslezského kraje, jde téměř o 16 % českých dlužníků s průměrným dluhem 26 500 korun. Následuje Ústecký kraj s 13 % dlužníků a průměrným dluhem 26 700 korun a Středočeský kraj s 11 % dlužníků a průměrným dluhem přes 28 500 korun. Z Prahy pochází sice jen 7 % dlužníků, ale jejich průměrný dluh je zároveň nevyšší z celé republiky – bezmála 31 300 korun. Jen o něco méně, přes 30 100 korun, dluží lidé z Karlovarského kraje, ze kterého pochází necelá 4 % dlužníků. Nejméně dlužníků má kraj Vysočina (přes 3 %) s průměrným dluhem 28 600 korun.

0305vyvojzadluzeni

„Až na rok 2017 zaznamenáváme postupné snižování průměrného zadlužení Čechů. Tento pozitivní trend může souviset s obdobím ekonomického růstu a rekordně nízkou nezaměstnaností, kterou jsme mohli sledovat celý minulý rok. Prozatím nemůžeme říct, jak velký vliv bude mít na snižování zadluženosti situace kolem pandemie, jisté však už v tuto chvíli je, že řadě lidí, a především živnostníkům se snížil nebo zcela vypadl pravidelný příjem, což některým z nich může způsobit přinejmenším krátkodobé finanční problémy. Zaregistrovali jsme také zvýšenou aktivitu subjektů působících na nebankovním trhu. V této souvislosti doporučujeme důkladně zvážit, zda je nezbytné výpadek příjmů řešit půjčkou, a to především v případech, kdy se půjčkou má řešit jiný starší dluh. Zároveň doporučujeme sledovat připravovaná vládní opatření ke zmírnění dopadu probíhající pandemie.Opravdu užitečné až nezbytné je aktivně komunikovat s věřitelem a dohodnout se na úpravě splátkového kalendáře, případně na odložení splátek. Dle vyjádření ČBA jsou banky otevřeny s klienty o možnostech řešení jejich situace jednat. Při hledání úspor je užitečné také vedení domácího rozpočtu, pečlivé sledování příjmů a plánování výdajů,“ doporučuje Jaroslava Palendalová, generální ředitelka společnosti KRUK.

Dluhy v produktivní věku

Přes 27 % českých dlužníků je ve věku mezi 35 až 44 lety a jejich průměrný dluh činí skoro 28 200 korun. Následuje věková kategorie 45–54 let reprezentující skoro 24 % dlužníků s průměrným dluhem téměř 33 000 korun. Necelá 2 % dlužníků, s průměrným dluhem 12 300 korun spadá do věkové kategorie 18 až 24 let. Více než 10 % dlužníků je ve věku přes 65 let a v průměru dluží téměř 29 500 korun.

„Relativně vysoké dluhy u lidí v postproduktivním věku mohou znamenat velký problém, protože často mají pouze jediný zdroj příjmu v podobě penze, která nemusí stačit na pokrytí životních nákladů i splátek dluhů. Současně opakovaně narážíme na kumulaci dluhů, téměř čtvrtina dlužníků má více než jeden dluh,“ dodává Jaroslava Palendalová, generální ředitelka společnosti KRUK.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru