Do nákupního centra v Teplicích přivezou poslední samici nosorožce bílého z Evropy
Samice Nabiré byla posledním nosorožcem bílým severním, který žil v Evropě.
Teplice

Teplice - V Nákupním centru Fontána se připravuje výstava, která vzniká ve spolupráci se Safari Parkem Dvůr Králové. K vidění bude přímo v NC Fontána Teplice unikátní exponát nosorožce bílého severního.

Samice Nabiré byla posledním nosorožcem bílým severním, který žil v Evropě. Uhynula v roce 2015 v Safari Parku Dvůr Králové, kam se poté znovu vrátil její dermoplastický preparát. Nyní bude preparát s cílem seznámit veřejnost s příběhem nosorožců bílých severních přestěhován do Nákupního centra Fontána Teplice. "Nabiré od začátku roku byla představena veřejnosti v Praze a v Plzni. Od 2. března se mohou těšit obyvatelé města Teplice a zejména návštěvníci Nákupního centra Fontána. Samice Nabiré bude k vidění v centrální pasáži, kde nebudou chybět další informace o životě nosorožců bílých severních.

Samice byla jedním ze čtyř mláďat nosorožců bílých severních, které se kdy podařilo v lidské péči odchovat. Všechna se narodila v Safari Parku Dvůr Králové. V současné době jsou tito nosorožci z důvodu jejich pytlačení kvůli rohovině na pokraji vyhubení a mohou být zachráněni už jen díky umělým metodám reprodukce, na jejichž náročném vývoji spolupracuje dvorský safari park s dalšími institucemi po celém světě.

„Nabiré, která celý život prožila ve Dvoře Králové, je symbolem našich snah o záchranu nosorožců bílých severních v České republice. To je i důvod, proč jsme se rozhodli převézt ji do obchodního centra v Teplicích, kde se o osudu těchto zvířat a možnostech jejich záchrany mohou dozvědět tisíce lidí denně,“ říká Přemysl Rabas, ředitel dvorského safari parku.


 

Dermoplastický preparát je vycpanina zvířete, na jehož výrobu se využívá původní kůže či srst zvířete. Jeho zhotovení trvalo tři měsíce a pracovali na něm preparátoři z České republiky a Polska. Součástí exponátu vážícího okolo 300 kg jsou rovněž dvě napodobeniny nosorožčích rohů, které byly odlity podle skutečných rohů Nabiré. "Pravé rohy zvířete jsme kvůli poptávce po nosorožčí rohovině na černém trhu nemohli použít. Naopak jsme je oba dva využili v boji proti nelegálnímu obchodu s touto komoditou. Jeden z nich byl zničen při demonstrativním pálením rohů v safari parku v roce 2017 v rámci kampaně Burn Horns Save Rhinos a druhý jsme ve stejním roce zapůjčili Celní Správě pro výcvik jejích stopovacích psů,“ doplňuje Přemysl Rabas.

Repliku posledního nosorožce bílého severního žijícího v Evropě si můžou návštěvníci obchodního centra prohlédnout každý den od 2. března do konce dubna 2020. Zároveň můžou i přispět na jejich záchranu, a to prostřednictvím konta Wildlife, ze kterého dvorský safari park spolufinancuje tento záchranný projekt.

"Současně připravujeme s NABIRÉ několik akcí pro veřejnost. Myslíme i na nejmenší, takže každé dítě, které navštíví Dětskou hernu Lumpark ve 3. patře našeho centra a namaluje nosorožce Nabiré, bude zařazeno do slosování o hezké ceny. Soutěž bude probíhat po celý měsíc březen. Zároveň se k akci připojuje i prodejna Bushman. Zde 3% z ceny nákupu nezlevněného zboží půjde na podporu nosorožců. Protože právě podpora nosorožců je tím hlavním důvodem, proč se celá akce dělá," dodává za NC Fontána Teplice Karel Schön.

Nosorožci bílí severní jsou nejohroženějšími savci současnosti. V přírodě byli naposledy spatřeni v roce 2007 a dnes jsou na světě známa pouze dvě samice. Obě žijí v lidské péči v Ol Pejetě, patří ale dvorskému safari parku. Jsme tak jedním z hlavních hybatelů snah o záchranu těchto nosorožců.Dlouhodobým cílem přesunu bylo vytvořit životaschopnou chovnou skupinu pro reintrodukci zpět do bezpečných oblastí jejich původního výskytu ve střední Africe. V době přesunu existovala rovněž naděje, že by několik posledních severních bílých nosorožců mohlo žít i ve volné přírodě. Dosud se však žádné najít nepodařilo, proto je v současné době hlavním cílem jakkoli severní bílé nosorožce rozmnožit a uchovat jejich genetickou informaci. Snahy o záchranu severních bílých nosorožců v Ol Pejetě probíhají ve spolupráci s organizacemi Ol Pejeta Conservancy, Kenya Wildlife Service, IZW Berlín, Avantea, Back to Africa a dalšími.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru